A Dűne bizonyítja, hogy a magyar filmipart nehéz legyőzni

írta meg a Variety.com amerikai filmes szaklap. 

Az elmúlt két év világméretű eseményeit a legtöbb ország filmipara éppen csak át tudta vészelni, eközben a magyar szakma még növekedett is. Káel Csaba magyar filmügyi kormánybiztost és a Nemzeti Filmintézet elnökét idézte a Variety, aki így fogalmazott:

Tavaly a magyarországi gyártási költségek elérték a 650 millió dollárt, ami majdnem 30 százalékkal magasabb, mint a világjárvány előtti 2019-es évben.

Ez 216 milliárd forintot jelent.

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

A magyar filmipar szárnyalását leginkább a 2004-ben hatályba lépett filmtörvény rendelkezéseinek köszönheti az ország. A törvény egyszerűsített engedélyeztetési eljárást biztosít a filmes stáboknak az országban, ráadásuk az adó-visszatérítések is rendkívül csábítók.

Az itt készülő produkciók után 30 százalékos adó-visszatérítést ad az ország, emellett az itteni gyártási költségek is 30-35 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban.

Nyugat-Európánál átlagosan 25 százalékkal kedvezőbb áron lehet forgatni Magyarországon.

A Variety adatai szerint Magyarország jelenleg a második legnagyobb filmgyártási központ Európában.

Ezen a téren egyedül Nagy-Britannia előzi meg hazánkat.

Ennek a csábító adózási és adminisztrációs környezetnek hála az elmúlt 15 évben egymás után érkeztek Magyarországra forgatni a legnagyobb stúdiók. Ennek köszönhetően pedig a magyar szakemberek a világ élvonalába kerültek, hiszen olyan rengeteg munkájuk van, hogy kiváló képzettséget és rutint tudtak szerezni.

Óriási a kereslet magas színvonalú tévésorozatok iránt

– magyarázta a Pioneer Stillking Films ügyvezetője, Kemény Ildikó. Hozzátette, hogy naponta keresik meg külföldi producerek, akik magyar stúdiót és magyar stábot keresnek a készülő projektjükhöz. 

A hazai filmgyártás elmúlt két évéről a Nemzeti Filmintézet gyártási igazgatójával a VG Podcastben beszélgettünk.

Dübörög a magyar filmgyártás

A hazai filmipar egy pillanatra sem akadt meg a járvány alatt, a magyar filmesek Európában a leggyorsabban alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez.