BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszerárstop: 85 üzlet akadt fenn az ellenőrzéseken

A 958 ellenőrzött üzlet közül ötvenegy bolt a hatóságinál magasabb árat alkalmazott, tizennyolc nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből.

Az élelmiszerárstop betartására vonatkozóan 85 esetben találtak kifogásolnivalót február elseje óta a fogyasztóvédelmi szakemberek. A 977 hagyományos üzlet és webáruház döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak, csökkentett áron kínálta az érintett termékeket, azokból elegendő készletet tartott raktáron. A mulasztókkal szemben megindult eljárásokból eddig huszonnégy zárult le bírság kiszabásával összesen több mint 4,5 millió forint értékben.

Az egész Európában jelentősen növekvő élelmiszerárak az év elején Magyarországra is begyűrűztek.  A kormány február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Februárban a 958 megvizsgált üzlet közül ötvenegy bolt a hatóságinál magasabb árat alkalmazott, és tizennyolc nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. 

Mindkét hiányosság leggyakrabban az étolajjal kapcsolatban fordult elő. Tizenhét kereskedés nem vagy nem az előírt méretben helyezte ki az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatást. A mulasztások jelentős részét a helyszíni ellenőrzések ideje alatt kiigazították a kereskedők, ezzel azonban nem mentesülnek a szigorú következmények alól.

Már három bírság éri el a milliós szintet, az összes kiszabott szankció közel kétharmadát ezek teszik ki. A nagyobb tételeket jellemzően a jogsértők által kiszolgált szélesebb vevőkör indokolja

– tette hozzá Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Fotó: MTI

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.