„A Covid-időszak februárra már majdnem elfelejtődött. Az egyéni szegmensben a belföldi kereslet volumene elérte a 2020-as szintet, de a régióban a német és az osztrák küldőpiacokról csak óvatosan jelentek meg a turisták, ami a kapacitáskihasználtságban csökkenést okozott, viszont az áfa, illetve az által generált árnövekedés hozta a nettó árbevétel 2020-as szintjét, ami kedvezően hatott a nettó szobaárra. A februárban kitört ukrán–orosz konfliktus nem éreztette még akkor a hatását a régióban” – így értékelte Csere András, a Caramell Premium Resort igazgatója, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége nyugati régiójának vezetője az év eleji adatokat a szövetség Trendriportjának legfrissebb kiadásában.

Fotó: Magasi Dávid

Hozzátette: a MICE- (hivatásturizmus) kereslet még ekkor is csak a tréning és oktatás jellegű rendezvényekben merült ki, hiányoztak az ilyenkor szokásos egészségügyi konferenciák az érvényben lévő korlátozások miatt. Jellemzően a 2021 óta tologatott megrendelések teljesültek ebben az időszakban. A büki szállodaigazgató tájékoztatása szerint a drasztikus költségnövekedéseket igyekeznek alternatívenergia-hasznosítású, innovatív beruházásokkal csökkenteni.

Az energiaárak növekedése ellenére az előző év nehézségei után pozitívan tekintettek az első két hónap fejlődő eredményeire a keleti régió wellness-szállodái, a derűlátást a keresleti oldal erősödése és a szobaátlagár növekedése indokolta

– jelezte a Trendriportban Kovács Tamás, a Hunguest Hotel Aqua-Sol igazgatója, a szállodaszövetség keleti régiójának vezetője. A biztató évkezdetre azonban árnyékot vetett a hónap utolsó napjaiban kialakult orosz–ukrán háború – összegezte a szakember.