A legtöbben továbbra is a családtagokra bízzák az üres lakás felügyeletét, a K&H biztos jövő indexéhez készített felmérés szerint 71 százalék követi ezt a forgatókönyvet. Az egyszerű riasztóra 23 százalék bízza a lakását, a távfelügyeletet választók aránya pedig 17 százalék. 

A K&H adatai szerint a lakásbiztosításokhoz kapcsolódó káresetek száma 2021-ben 8 százalékkal csökkent 2020-hoz képest.

Mind a belföldi, mind a külföldi utazásoknál ráfér a turizmusra az élénkülés, hiszen az utóbbi két évben 2,5-2,8 millióan utaztak belföldön legalább ötnapos pihenésre, szemben a 2019-es évvel, amikor 3,8 felett volt az utazók száma. Emellett az elmúlt két évben 3,9-4,4 millió volt a többnapos külföldi utazások száma, míg a járvány előtt meghaladta a 9 milliót.

house from wooden cubes in woman's hand, red color nail, blue blanket and another eco toys in background. Mortgage property insurance, personal own home concept. copy space. buy house, insurance
Fotó: Shutterstock

A K&H felmérésében arra kerestek választ, hogy az utóbbi években mi történt a válaszadók lakásával a nyaralás alatt, kire bízták az ingatlan felügyeletét. A 30–59 évesek döntő többsége, 91 százaléka arról számolt be, hogy nem történt káresemény az utazásuk alatt az elmúlt években: ez lényegében megegyezik a 2021-ben és 2020-ban mért értékkel. Akiknél káresemény történt, jellemzően műszaki hiba vagy természeti csapás, ott vihar volt a ludas. Betörésről mindössze 1-3 százalékuk számolt be mindhárom évben.

A megkérdezettek többsége, 71 százaléka úgy gondoskodik a lakásfelügyeletről, hogy kulcsot ad egy családtagnak. Ez főként a magas és közepes jövedelműekre jellemző, az alacsonyabb jövedelműeknél kevésbé.

A kutatásban több választ is megjelölhettek a megkérdezettek, akik közül 67 százalék azt mondta, hogy megbíz egy-egy ismerőst vagy családtagot azzal, hogy ürítse a postaládát, 64 százalékuk pedig a szomszédot kéri meg, hogy figyeljen a lakásra. A kutatás tavalyi és 2020-as eredményei szerint a korábbi években a válaszadók hasonló arányokban választották ugyanezeket a megoldásokat.

Kisebbségben vannak azok, akik egyszerű riasztóberendezéssel „védik” a lakást: ez a megkérdezettek 23 százalékára igaz, ami szintén megfelel a korábbi évek eredményeinek. Távfelügyeleti rendszer 17 százalékuknak van, csakúgy, mint tavaly, 2020-ban azonban még közel 23 százalék számolt be ilyen védelemről.

A lakásbiztosítási károk között a betörések marginálisak, az arányuk az elmúlt két évben a fél százalékot sem érte el. A legjellemzőbb káresemények közé a vezetéktörés és a vihar okozta problémák tartoznak. A társaság tavaly egy-egy lakásbiztosításokhoz kapcsolódó káreseményre átlagosan 67 ezer forintot fizetett, ami mintegy 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A biztosítókba vetett bizalom továbbra is nagy, 53,4 pontos, a biztosítók iránti összelégedettséget mérő index értéke pedig 80,8 pont a 100 fokú skálán; érdemi változás nem történt – tájékoztatott az idei Biztosítás Bizalmi Index felmérésről a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Kiemelték: az egyes biztosítástípusokon belül a baleset-biztosításokkal, az élet- és az egészségbiztosításokkal a legelégedettebbek az ügyfelek. Az idei felmérés alapján a lakosság biztosítottsága terén kisebb mértékű csökkenés történt 2021-hez képest; a legtöbben a megtakarítási jellegű biztosításaikhoz nyúltak, illetve kgfb-konstrukciójukat módosították a járvány hatására.

A lakosság többségének van lakásbiztosítása

A Mabisz idei Biztosítás Bizalmi Indexe szerint lakásbiztosítással a magyar lakosság közel háromnegyede rendelkezik, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kétharmaduk, míg életbiztosítással 48 százalékuk. A nyugdíjbiztosítottak aránya változatlanul 23,1 százalék, cascót minden ötödik lakos kötött, megtakarítás jellegű életbiztosításba 15,4 százalékuk fektetett. A Mabisz adatai szerint a lakosság fele havonta legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra, 18,5 százalék 10–20 ezer forintot, ennél magasabb összeget 11,8 százalék fizet. A magyar felnőtt lakosság 17,5 százaléka nem költ havi szinten biztosításokra.