Vallásuk és mentalitásuk alapján a filippin munkavállalók állnak a legközelebb a magyar lakossághoz, ezért az év végéig több száz Fülöp-szigeteki dolgozót biztosít partnereinek a Jobtain HR Szolgáltató Kft., amelynek ügyvezetője, Mihályi Magdolna szerint a hazai gazdaság fejlődése elképzelhetetlen a külföldi munkaerő nélkül, így közös érdek a távolabbról érkezők befogadása.

Fülöp szigeteki munkás
Fotó: Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal 2018 óta az idei második negyedévben mérte a legtöbb üres álláshelyet Magyarországon, a közel százezer pozícióból 26 ezer az iparban található, a kritikus létszámhiány pedig veszélyeztetheti a vállalatok termelékenységét, sőt, fennmaradását is. Az elmúlt években leginkább a környező országokból toborzottakkal igyekeztek megoldani a hiányt a HR-szolgáltatók, ám

a szomszédban dúló háború miatt a hadköteles ukrán férfiak nem léphetik át a határt, így a cégeknek a távolabbi régiók felé is nyitniuk kellett.

A Fülöp-szigetekieket világszerte szívesen alkalmazzák

A Fülöp-szigetek 110 millió lakosából megközelítőleg 10 millióan dolgoznak külföldön, tisztában vannak az elvárásokkal, többségük anyanyelvi szinten beszél angolul (hiszen ez az ország egyik hivatalos nyelve). Alaposan felkészülnek annak az országnak a kultúrájából, ahol munkát vállalnak, tisztelettudók és megbízhatók. Világszerte szívesen alkalmazzák őket, mert nagyon jó munkabírásúak – mutatta be röviden az érintetteket Mihályi Magdolna. Hozzátette, a filippinek római katolikusok, fontos számukra a vallás, hetente legalább egyszer templomba járnak, és a magyarokhoz hasonlóan központi helyet foglalnak el az életükben a családi értékek.

A filippin munkavállalóink nyitottak, érdekli őket az európai kultúra és Magyarország. A legtöbben kutatnak, és sokat olvasnak az országról, sőt, az interjún már magyarul köszönnek

– árulta el az ügyvezető.

Fülöp szigeteki munkás
Fotó: Getty Images

Nem érdekli őket, hogy Németország vagy Magyarország

Korábban Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója azt mondta a VG-nek, hogy Magyarország nincs könnyű helyzetben a vendégmunkásokért folytatott harcban, ugyanis például egy szerb sokszor szívesebben vállal munkát olyan országokban, ahol a szláv nyelvi alapok megkönnyítik a hétköznapi kommunikációt.

Ám ez a versenyhátrány már nincs meg az Ázsiából érkezőknél, Európa egységes megítélés alá esik, nem rendelkeznek preferenciákkal a nyugat-európai országokkal kapcsolatban.

Szerinte a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar környezet is ugyanolyan motiváló lehet nekik, mintha például Németországban dolgoznának.

A tavalyi kormánydöntés értelmében jelenleg kilenc ország munkavállalói érkezhetnek könnyített eljárással Magyarországra a minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül: a hiányszakmákban keletkező űrt vietnámi, mongol, Fülöp-szigeteki, montenegrói, fehérorosz, indonéz, kazah, észak-macedón és bosnyák munkavállalókkal tölthetik be.

Megtépázza a hazai munkaerőpiacot az energiaválság

A magyar munkanélküliségi ráta egész Európában az egyik legalacsonyabb, ugyanakkor nagy kérdés, hogy mit hoznak a következő hónapok, ha súlyosbodik az

Egyre több fehérgalléros érkezik Ukrajnából

A Jobtain szakemberei szerint a munkára alkalmas magyar állampolgárok állománya gyakorlatilag kimerült, kétkezi vagy betanított munkavégzésre pedig rettentően nehéz hazai dolgozót találni, holott hatalmas lenne rá az igény. A cég Magyarországon kívül két országból toboroz nagy létszámban munkaerőt, Ukrajnából és a Fülöp-szigetekről. 

Az ukránok esetében a 60-70 ezer körüli létszám megcsappant a háború kezdete óta, pedig a magyar vállalatok körében népszerűek, mert munkaalapú társadalomban szocializálódtak, kiváló a teherbírásuk, a fizikai feladatokban is jól boldogulnak. Igaz, Juhász Csongor ezzel kapcsolatban megjegyezte, a Magyarországon nyitott pozíciók és az Ukrajnából érdeklődők kvalifikációi sok esetben nem fedik egymást, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta érkezők nagy része

magasabb végzettségű, jellemzően fehérgalléros pozíciót töltött be, viszont nem beszél magyarul, így gyakran nem tudnak a képzettségüknek megfelelő pozíciókban elhelyezkedni.