A héten eltérő irányba mozdulnak el a hazai üzemanyagárak. Szerdán a benzin esetében bruttó 8 forinttal emelkedik a míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell kevesebbet fizetnünk a hét közepétől – számolt be róla a Holtankoljak.hu portál.

Mol, tankolás
Fotó: Török János

Azoknak, akiknek van lehetőségük az ársapkás áron tankolni, továbbra is mindkét üzemanyagtípus literenként 480 forintért elérhető. Ők ráadásul fellélegezhettek a hét végén, miután a rendkívüli Kormányinfón bejelentették az árstopok december 31-ig való meghosszabbítását.

Így marad a 480 forint a benzin és a gázolaj esetében azoknak, akikre még vonatkozik a kedvezményes ár.

A piaci árak viszont az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 642,9 forint literenként
  • Gázolaj: 737,9 forint literenként

Az üzemanyagárakra 2021 végén kivetett ársapka szabályainak változását áprilisban jelentették be, ekkortól már csak egy szűkebb kör számára elérhető a hatósági ár, a nem magyar rendszámos járművek, illetve a céges tulajdonban lévő autók számára piaci lehetőség van a tankolásra.

Az üzemanyagárak a benzin és a gázolaj esetében is júniusban tetőztek, a 95-ös benzint literenként 778,9 forintért, a gázolajat pedig literenként 817,07 forintos átlagáron lehetett megvásárolni.

A magyarországi piaci áras üzemanyagok nemzetközi összevetésben a középmezőnyben helyezkednek el. A szomszédos országok közül Ausztriában és Szlovákiában drágább, Csehországban és Romániában olcsóbb, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában pedig jóval olcsóbb a tankolás.

A hatósági ár viszont az egyik legolcsóbb üzemanyagárnak számít a kontinensen, csak Oroszországban, Fehéroroszországban és Törökországban lehet olcsóbban tankolni, mint a hazai ársapkás érték.