Magyar gazdaság

A lakosságot is elérte a válság, a többség már spórolni kényszerül a túlélésért

A jelenlegi, és a közeljövőre várható anyagi nehézségeket a magyarok nagy része nagyobb takarékoskodással próbálja átvészelni, de sokaknak kell hitelhez is folyamodniuk miatta.

A magyarok fele kevesebb pénzt tud félretenni most, mint korábban, bár közel 80 százalékuk gondolja úgy, hogy többet kellene spórolni. A pénzügyi sérülékenység magas, a népesség mintegy kétharmadát egy váratlan kiadás már nehéz helyzetbe hozza, egyharmadnak semmilyen pénzügyi tartaléka nincs – ezekre világított rá az IMAS International az Erste Csoport számára, a 15 évesnél idősebb népesség körében végzett reprezentatív kutatása.

Couple,Managing,The,Debt
Fotó: Rawpixel.com / Shutterstock

Aggasztó adat, hogy a magyaroknak csupán harmada elégedett legalább részben azzal az összeggel, amit félre tud rakni, miközben 30 százalékuk számára egyáltalán nem felel meg a saját elvárásainak a megtakarított összeg.

A legtöbben általános céllal (53 százalék) illetve vészhelyzetre spórolnak (52 százalék), míg sokan (37 százalék) gyűjtenek az időskori kiadásokra is. A válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy egy nagyobb jövőbeli kiadásra, lakás vagy autó vásárlására gyűjt, míg drágább elektronikai eszközre vagy nyaralásra 14-14 százalék, oktatásra, képzésre pedig mindössze 8 százalék tesz félre.

A magyar háztartásokat felkészületlenül érte a két számjegyű pénzromlás

– ismertette Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a magyarországi háztartások közel kétharmada pénzügyileg sérülékeny, és egy váratlan helyzet bármikor felboríthatja a családi költségvetést.

Hasonlóan kedvezőtlen helyzetképet tárt elénk a Cetelem friss, az ügyfelei körében végzett kutatásának eredménye is. A pénzintézet úgy látja, hogy

minden tizedik ember hitellel hidalhatja át a következő időszak anyagi nehézségeit, köztük pedig minden harmadik valamilyen energiatakarékossági korszerűsítést szeretne finanszírozni a felvett kölcsön segítségével.

Az 1010 fős mintán végzett felmérés válaszadóinak több mint fele nem bízik abban, hogy év közben nőhet a fizetése, a megkérdezettek mintegy negyede pedig a következő év elején sem számít fizetésemelésre.

Nem túl kedvező adat az sem, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalható jelentős áremelkedés miatt minden ötödik ügyfél már hozzányúlt megtakarításaihoz.

Gázrezsi: nem mindig érdemes szerződést módosítani

Az a diktálós háztartás, amely adott hónapban több gázt használ az országos jelleggörbe által meghatározottnál, a jelleggörbe sávjáig hatósági, afölött piaci árat fizet. Ha azonban éves szinten nem lépi túl a kedvezményes mennyiséget, akkor visszakapja a túlfizetését.

Az online kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 10 százaléka gondolkodik hitelfelvételben a jelenlegi gazdasági helyzetben, de az ügyfelek 77 százaléka már rendelkezik meglévő hitellel is, emiatt nem terveznek újabbat felvenni. A hitelhez folyamodók harmada lakásfelújításra, vagy korszerűsítésre fordítaná a pénzt, de minden ötödik válaszadó a folyó kiadásait (például élelmiszervásárlás, rezsiköltségek finanszírozása) fedezné ebben a formában. Tartós fogyasztási cikkre, nagy értékű eszközre csupán a megkérdezettek 9,5 százaléka fordítaná a kölcsönt.

A romló gazdasági helyzet közepette a válaszadók többsége nem számít saját anyagi helyzetének rövid távú javulására.

A pénzintézet ügyfeleinek több mint harmada (38 százalék) számára az élelmiszerárak emelkedése jelenti a legfőbb problémát, 23 százalékuk pedig a rezsit jelölte meg a legnagyobb anyagi teherként. Huszonhét százalék e két költség együttesét értékeli a legnagyobb kihívásnak. Mindössze 5 százalék azok aránya, akiknek az üzemanyag drágulása a legnagyobb probléma. Ugyanakkor a válaszadók jelentős része lélekben már készül a benzin és gázolaj hatósági árának kivezetésére is, 28 százalék nyilatkozott úgy, hogy amennyiben ez bekövetkezik, lerakja a kocsit, illetve csak akkor ül autóba, ha az elengedhetetlenül fontos. 12 százalékuk ugyanakkor semmiképpen sem változtatna autóhasználati szokásain.

A felmérés azzal zárult, hogy a megkérdezettek többsége elhúzódó válságra számít. A megnövekedett rezsiköltségek kapcsán a válaszadók háromnegyede mondta azt, hogy valamilyen formában a rezsin fognak spórolni.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas ellen

A kormány nyáron bejelentett döntése, amellyel módosította a rezsicsökkentés szabályait, sokakban aggodalmat keltett. A lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt. Azonban sokat segíthet, ha otthon is tudatosabbak vagyunk.

 

 

háztartások Erste Cetelem infláció hitel drágulás válság lakosság
Kapcsolódó cikkek