BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén akár 282 ezer forintot is spórolhatnak a családok a meghosszabbított és kiterjesztett kamatstoppal

A 2022 januárjában bevezetett kamatstopot 2023. június 30-ig meghosszabbította a kormány. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy erre az intézkedésre azért volt szükség, mivel a jelenlegi inflációs környezetben a kamatok drasztikusan megemelkedtek. A kamatstop már a legfeljebb ötéves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem kamattámogatott jelzálogkölcsön-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől.

Az infláció folyományaként kialakult rendkívüli pénzpiaci környezetben a kamatok drasztikusan megnövekedtek, ezért a kormánynak folyamatosan rendkívüli és jelentős segítséget nyújtó intézkedéseket kell hoznia a lakosság védelme érdekében. Meg kell őrizni a családok pénzügyi stabilitását és a lakhatás biztonságát – jelentette ki hétfői közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A kormány 2023. június 30-ig meghosszabbította a 2022 januárjában bevezetett kamatstopot, valamint arról is döntött, hogy kiterjeszti annak hatályát. Ennek értelmében 

a kamatstop már a legfeljebb ötéves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem kamattámogatott jelzálogkölcsön-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől.

Kiterjesztette a kamatstopot a kormány a péntek este megjelent rendeletével

A kabinet a kamatstoppal menti az ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleseket is az új rendelete szerint. A jelzálogkölcsönökre legutóbb 2022. december 31-ig meghosszabbított kamatstop lejártát 2023. június 30-ra módosította.

Így összességében a kamatstop már 350 ezer családot véd meg attól, hogy szankciós kamatfelárat kelljen fizetnie, amelyből 284 ezret tesz ki a kamatstop hatálya alá eddig is tartozók száma. Őket érinti a hosszabbítás. Emellett további 66 ezer família tartozik az újonnan érintettek körébe – olvasható a miniszter közleményében.

A kormány döntése értelmében a kamatstoppal megtakarított összeg 2022-ben 80 milliárd forintot jelent, 2023 első fél évében pedig több mint 60 milliárdot ér el. Ez összesen 140 milliárd forintnyi támogatást jelent. A gyakorlatban ez családonként 282 ezer forint megtakarításnak felel meg 2022-ben és további 174 ezernek 2023 első felében.

Megállapíthatjuk, hogy 2023 első fél évében a kamatstop intézménye nélkül egy átlagos család törlesztőrészlete 55 százalékkal emelkedne

 – hangsúlyozta Nagy Márton.

A kamatstop megszűnését követően a kamatok a szerződésekben meghatározott szintre állnak vissza. 

A döntés a pénzügyi szektornak is előnyös, hiszen a bedőlő hitelek komoly kockázatot jelentenének minden szereplő számára.

A kormány továbbra is folyamatosan vizsgálja, hogy milyen eszközökkel védheti meg a leghatékonyabban a lakosság biztonságát és a gazdaság versenyképességét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.