Az hatására emelkedő kamatok ellenére is nőtt a személyi kölcsönök folyósítása a K&H banknál. A pénzintézetnél az év első hat hónapjában 13 százalékkal, 2,7 milliárd forinttal nőtt a folyósítások összege. A személyi kölcsönt felvevők 31 százaléka felújításra fordította az összeget, szemben a 2021-es 29 és a 2020-as 23 százalékos aránnyal. Az autóvásárlás aránya 23 százalékra csökkent az előző két évre jellemző 30 százalék körüli szintről.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az egyre magasabbra emelkedő infláció letörésére folyamatosan emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ez a személyi kölcsönök átlagkamatán is nyomot hagyott. Júniusban az átlagos hitelköltség-mutatójuk 15,2 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 12,14 százalékkal. 

Matolcsy György: lezártuk a kamatemelési ciklust

A jegybank elnöke bejelentette, hogy 16 hónap után véget ér a kamatemelési ciklus. Habár tovább nő az infláció, az MNB más eszközökkel küzd a drágulás ellen.

„Érdekesség, hogy az építőanyagok, illetve a szakipari munkák drágulása ellenére a felújítási céllal felvett személyi kölcsönök átlagos összege érdemben nem változott az utóbbi években” – mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. Az autódrágulás szerepet játszhat abban, hogy 

akik autóvásárlási céllal igényeltek személyi kölcsönt, a múlt évhez képest 3 százalékkal nagyobb összeget, 1,8 millió forint kölcsönt vettek fel.

A személyi kölcsönökben a hitelkiváltás aránya az idén 10 százalékot tett ki, tartós fogyasztási cikkekre pedig a hitelek 13 százaléka ment el.