Júliusban 1,3 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, az egyenleg 1,1 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. 2022. júliusban a kivitel volumene 1,3 százalékkal kisebb, míg a behozatalé 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, második becsléséből, amely szerint rosszabb lett az adat az első becslésnél. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A KSH adatai szerint júliusban a kivitel értéke 10,8 milliárd euró (4344 milliárd forint), a behozatalé 12,1 milliárd euró (4860 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest, euróban kifejezve, az export értéke 13, az importé 24 százalékkal nőtt.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,1 milliárd euróval romlott (az első becslésben közöltnél 148 millió euróval kedvezőtlenebb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 29, a behozatalban 38 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 6,5 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 13, a dollárral szemben 31 százalékkal gyengült.

MNB: szeptembertől lassul az infláció növekedése

Látszanak már az inflációs fordulat jelei a jegybank igazgatója szerint. A jövő év második felétől már a növekedés is élénkülhet a pénzromlás erőteljes mérséklődésével együtt.

A gépek és szállítóeszközök 2021. júliusi áron számított kivitele 7,8, behozatala 7,1 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene ötödével, importvolumene közel tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A közúti jármű export- és importvolumene egyaránt kismértékben emelkedett. Az általános rendeltetésű ipari gép volumene mindkét forgalmi irányban csaknem tizedével volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene majdnem tizedével, importvolumene több mint tizedével nőtt. 

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 4,2 százalékponttal mérsékelte a teljes export volumencsökkenését, a behozatalnál 3,2 százalékponttal járult hozzá a teljes import volumennövekedéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 5,5, importvolumene 1,4 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést döntően a műanyag alapanyag, valamint a vas és acél forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,8 százalékponttal járult hozzá a teljes export volumencsökkenéséhez, az importban 0,5 százalékponttal visszavetette a teljes import volumennövekedését.

A külkereskedelmi termékforgalom volumenváltozása
 

Az energiahordozók exportvolumene 54, importvolumene 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A mindkét oldali forgalomcsökkenéshez döntően a villamos energia járult hozzá, ezenkívül az exportban a kőolaj és kőolajtermék, az importban pedig a természetes és mesterséges gáz forgalma is befolyásolta. Az energiahordozók a teljes export csökkenését 1,8 százalékponttal növelték, a teljes import növekedését 1,4 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 4,2 százalékkal kisebb, míg a behozataláé 14 százalékkal nagyobb lett. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény termékcsoport járult hozzá, ezenkívül az exportoldali forgalmat a hús és húskészítmény, az importoldalit az állati takarmány is befolyásolta. 

Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export csökkenéséhez 0,3, az import növekedéséhez 0,7 százalékponttal járult hozzá.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,3 százalékkal kisebb, az onnan érkező behozatalé 3,1 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 701 millió euróval romlott, 273 millió eurós hiány keletkezett. Az export 77, az import 71 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.