A legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviselet, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) tagjai szomorúan fogadták Gulyás Gergely újabb bejelentését, amely megerősíti, hogy az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását átmenetileg megszüntetik – írja közleményében az MNNSZ. 

Fotó: Németh András Péter

A döntést a VG megkeresésére már korábban is kritizáló szervezet azt írja, a változtatás tovább fokozza az ország lemaradását a napelemes piacon, miközben már most is az utolsó helyen áll a villamosenergia-termelésben az Európai Unióban. Az MNNSZ állítása szerint az elmúlt évtizedben rendre elmaradtak a szükséges hálózati fejlesztések, pedig minden szakmai fórumon hangoztatták a szakemberek ennek jelentőségét. 

Eldőlt, mikor jelennek meg az új napelemes szabályozás részletei

Gulyás Gergely miniszter azt már korábban bejelentette, hogy felfüggesztik a napelemek betáplálási kötelezettségét, mert a hálózat ennyi energiát nem tud befogadni, és most azt is elárulta, mikor teszik közzé a részleteket.

Ha október 31-től valóban betiltják az új HMKE (háztartási méretű kiserőmű) naperőművek visszatáplálási lehetőségét, teljesen értelmét vesztik az új lakossági napelemes rendszerek telepítései, még akkumulátoros energiatározóval együtt is

– közölte a szakmai csoport, amely azt vetíti előre, hogy fél éven belül be fog zárni több száz vállalkozás, és több ezer ember veszíti el a munkahelyét a napelemes szektorban is.