Augusztustól a lakossági fogyasztók évi 63 645 megajoule, átváltva 1729 köbméter fogyasztásig kapják rezsicsökkentett áron a gázt. E felett a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző árat kell megfizetni.

gázóra
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyáron kiadott rendeletében a földgáznál augusztus elsejétől szeptember 30-ig 21,416 forintos megajoule-onkénti lakossági piaci árat határozott meg. Október elsejétől a 2022. október–december hónapokra egy megajoule földgázt 22,002 forintos áron vételezhetnek az átlagfogyasztás felett az ügyfelek.

Ez átszámítva köbméterenként 767 forint.

Az áramnál a lakossági fogyasztók felhasználási helyenként éves szinten 2523 kilowattóra energiamennyiségig jogosultak továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolni a villamos energiát. Eddig a sávig 36 forintért számolják fel az áram kilowattóráját, fölötte pedig 70 forint 10 fillérért. 

Miért nem megy lejjebb a nem rezsicsökkentett gáz ára?

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a lakosságra vonatkozó piacosított tarifák jó darabig jóval a versenypiaci ár alatt maradtak, annak nagyjából a 75 százalékát tették ki. Az elmúlt napokban viszont beszakadt a spot piacon a gáz tőzsdei jegyzése a nyári csúcsokhoz képest, igaz, a 2021 eleji árazással párban még mindig magas. Mindenesetre a fogyasztói oldalon logikusan merülhetett fel az a kérdés, hogy ha a piaci árak kedvezőbbek, akkor miért nem idomul hozzá a rezsicsökkentett tartományt meghaladó részre alkalmazott lakossági vagyis miért nem lesz olcsóbb a kvótán felüli földgáz.

Először is látni kell, hogy a felhasználók nem azt a gázt fogyasztják, amit tegnap kínált a másrészt, mivel él a rezsicsökkentés, ha a világpiacon csökken is az ár, az valójában legfeljebb a költségvetés vesztességét csökkenti, mivel kevesebbet fordít a rezsicsökkentett ár kiegyegyelítséré

Elég csak a tárolókra gondolni, amelyeknek a feltöltése már a tavaszi időszakban elindult meglehetősen drága árakon. Másrészt a magyar gázvolumen kisebb része származik a spot piacról, vagyis az ottani történések kevésbé befolyásolják az árképzést.

 

Fontos, hogy nem a múltbeli, hanem a jövőbeli forward (tőzsdén kivüli határidős ügylet) árakkal kell számolnia és a betárolt mennyiséggel és árral is kell számolni. Tehát mindezek függvénye határozza majd meg az árat.

 

Az éves magyar gázfelhasználás nagyjából 10 milliárd köbméter, ennek 85 százaléka orosz gáz. A magyar családok 90 százaléka fűt gázzal.

  • 4,5 milliárd érkezik a hosszú távú orosz megállapodás alapján (3,5 milliárd köbméter a déli útvonalon, 1 milliárd köbméter pedig Ausztrián keresztül),
  • 1,5 milliárd köbméter a hazai kitermelés,
  • 1 milliárd köbméter Horvátországból jön,
  • a maradékot vásárolja az ország piaci szereplőktől, akik jellemzően szintén orosz gázhoz férnek hozzá.

Ugyanakkor a magyar hatóságoknak jogszabályban rögzített feladatuk a lakossági piaci ár felülvizsgálata, ami rövidesen be is fog következni.

Hamarosan összeül a MEKH, hogy döntsön az új árakról

A kormány 259/2022. (VII. 21.) kormányrendelete az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról rögzíti, hogy a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálják, ennek első időpontja 2022. december 30. Jövőre pedig MEKH a lakossági piaci árat negyedévre – az egyetemes szolgáltató adott negyedévet tíz nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb hat munkanapon belül – határozza meg.

Hogy milyen képlet szerint, az egyelőre nem ismert, de a VG tudomása szerint az elmúlt három hónap árainak átlagát veszik majd alapul.

2022.01.17. Budapest Rezsi illusztráció fotó: Teknős Miklós Magyar Nemzet
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

A negyedévenkénti áram- és gázár-felülvizsgálat részeként a MEKH a folyó negyedév utolsó napjaiban (jelen esetben tehát december végén) veszi sorra azokat a szempontokat, amelyek alapján megszabja a következő negyedévben alkalmazandó piaci lakossági árakat. Ezek várható nagyságát egyelőre felelőtlenség megbecsülni annak ellenére, hogy a gázárak lejtőn vannak, hiszen azok az év végéig még minden irányba változhatnak. 

Az is nyilvánvaló, hogy ha a versenypiaci árak a mostani szinten maradnak vagy tovább esnek, akkor a MEKH is alacsonyabb lakossági piaci árra tesz javaslatot, 

illetve az erős mínuszban lévő egyetemes szolgáltatónak, az MVM Nextnek is kevesebbet kell majd fizetnie az energiahordozóért. Jól járnak továbbá azok az egyetemes szolgáltatáson kívüli felhasználók, amelyek a piacon veszik az áramot és a gázt, hiszen árkövető szerződéseik alapján kevesebbet kell majd fizetniük.

A távhősök is nagyon várják már az év végét

A gáz árának alakulása befolyásolja a távhődíjakat is. A MEKH a közelmúltban – korábbi gyakorlatától eltérően – nem a gázév jövő tavaszig tartó végéig, hanem csak a folyó naptári év végéig rögzítette, hogy a távhőtermelők és -szolgáltatók költségeiben mekkora gázköltség ismerhető el, illetve hogy az államnak mekkora támogatással kell kipótolnia az érintett társaságok bevételei és a költségei közötti különbözetet. 

December végén tehát a hivatal e piaci kör számára is új számokat közöl, és ezek a számok remélhetőleg a mostaniaknál alacsonyabbak lesznek.

A 2022 utolsó negyedévében alkalmazható gázárakat ugyanis éppen olyan augusztusi napok árai alapján számolta ki, amikor a jegyzések a csúcson voltak.