A határozathozatalokat a tervek szerint dél körül tartja a parlament. Ezek között először a kormány normakontroll-javaslatáról, majd négy kormányzati törvényjavaslatról szóló döntések lesznek napirenden.

Budapest, 2022. október 3.Szavaznak a képviselők az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án.MTI/Szigetváry Zsolt Budapest, 2022. október 3.
Szavaznak a képviselők az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A kormány a büntetőeljárási törvény hétfőn elfogadott – szintén a Brüsszellel való kiegyezést szolgáló – módosításával kapcsolatban arra kérte az Országgyűlést, kezdeményezze a megszavazott jogszabály alkotmánybírósági vizsgálatát, azaz hogy az új rendelkezések összhangban vannak-e az Alaptörvénnyel.
Az ezt követő határozathozatalok során négy, az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges törvényjavaslatot fogadhatnak el a képviselők.

  • Várhatóan létrehozzák az pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot.
  • Felállhat a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoport.
  • Változtathatnak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon.
  • Lehetővé válhat, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei segítsék az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) a magyarországi helyszíni ellenőrzésekkor.
  • Döntés lesz arról a javaslatról is, amely alapján a kormányzati jogszabálytervezetek 90 százaléka kerülhet társadalmi egyeztetésre.
  • Egy másik előterjesztés a közérdekű adatigényléseknél megszünteti a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét.

A határozathozatalok után megtárgyalják egyebek mellett azt az indítvány, amelyben kormánypárti képviselők azt kezdeményezték: 

a kabinet a 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti. 

Megvitatják továbbá azt a javaslatot, amely szerint az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változna az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata. Így ismét a korábbi szabályok szerint kellene nyilatkozniuk, és 

családtagjaiknak is újból kötelező bevallást tenni.