December 16-ig van lehetősége a magyar kis- és középvállalati szektornak pályázni az európai szellemi tulajdon védelem ösztönzésére létrehozott 2250 eurós támogatására. Az Európai Bizottság összesen 16 millió euró éves pályázati költségvetéssel működő KKV-alapjából (SME Fund), a cégeknek a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó szolgáltatási díjak részbeni megtérítésére van lehetőségük. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta, hogy az újra elindított pályázat hatalmas segítség az európai, különösen a magyar cégeknek és bízik benne, hogy jövőre is lesz lehetőség a támogatások megszerzésére.

Business,Women,Hand,Holding,Light,Bulb,,Concept,Of,New,Ideas
Magyar cégek élen járnak az innovációban és a fejlesztésben, de az új ötletek üzletbe öntéséről még van mit tanulniuk – véli Pomázi Gyula.
Fotó: 13_Phunkod
Cikkünk megjelenése óta az EUIPO SME Fund alapból származó forrásai kimerültek, így a meghirdetett december 16-i határidő előtt, már november 29-én lezárják a pályázási lehetőséget – a szerk.

Az EUIPO tanulmánya szerint

az európai uniós foglalkoztatás közel 30 százalékát IP (szellemi tulajdon) intenzív iparágak adják, amely uniószerte összesen 63 millió munkahelyet jelent. 

Azzal párhuzamosan, hogy a teljes EU-s csaknem 45 százalékát ezek a területek generálják, a szellemitulajdon-jogokkal való visszaélés, a hamis termékek kereskedelme ma is nagy terhet ró az európai vállalkozásokra. 

Csak 2019-ben uniószerte mintegy 72 millió hamisított terméket foglaltak le.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, VG Podcast
Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.
Fotó: Mohai Balázs / Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen, hiszen ez az egyetlen jogszerű akadálya az egyedi ötletek, termékek vagy szolgáltatások engedély nélküli felhasználásának. A szellemitulajdon-védelem különböző típusainak megértése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják szellemi vagyonuk felhasználását, és gazdasági előnyhöz jussanak versenytársaikkal szemben. Az egyes oltalmi formák – mint például a szabadalom, a védjegy vagy a formatervezési minta – sok esetben kombinálhatók, vagyis ugyanazon megoldás, versenyeszköz levédése több módon is lehetséges.

Míg az innovatív magyarországi kis- és középvállalkozások gazdasági jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, a szellemi tulajdon védelmében kiemelt szerepe van azoknak a hazai és nemzetközi pályázatoknak, amelyek anyagi és adminisztratív segítséget nyújtanak a vállalkozásoknak. Ezek a lehetőségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az oltalmi bejelentések száma hazánkban 2018 óta folyamatosan növekszik 

– mutatott rá Pomázi Gyula.

Újabb háborúra készülnek Oroszországban, ezúttal a védjegyekért folyhat a harc – VG Podcast

Az Ukrajna elleni háborúja miatt a világ legnagyobb cégei sorra függesztik fel tevékenységüket és vonulnak ki Oroszországból. A nyugati országok szankciói és a hozzájuk csatlakozó nagy vállalkozások fellépései mellett Moszkva egyre kevésbé tartja magát azokhoz a nemzetközi szerződésekhez, amik garantálják a szellemi tulajdonjogok határokon átívelő biztosítását.

Az oltalomszerzés megkönnyítését tűzte ki célul az Európai Bizottság KKV-alapja. A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására írt ki pályázatot, amelyre bármely, az területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. Az érintett tevékenységtől függően kétféle utalványra lehet pályázni. Az 1500 euróra szóló utalvány védjegyek és formatervezési minták díjainak részbeni visszatérítésére igényelhető, s a nemzeti, regionális és uniós szintű oltalmak díjának 75 százalékát, az EU-n kívüli kérelmeknek pedig az 50 százalékát finanszírozza. A második egy 750 euró értékű támogatás, amelyet nemzeti szintű szabadalmakra lehet felhasználni, a díjak 50 százalékának visszatérítésével.

Az utalványok a támogatás megszerzésétől számított 4 hónapig érvényesek, amely alatt a vállalkozások igényelhetik és kifizethetik a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tevékenységeket, majd kérhetik a megfelelő visszatérítést az utalványok aktiválásával. Az aktiválást követően kezdődik a végrehajtási időszak, amely alatt a vállalkozás további tevékenységeket igényelhet, és egyéb visszatérítést kérhet. Ezen időszak időtartama az 1. utalvány esetén 6 hónap, a 2. utalvány esetén 12 hónap.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast