Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa december 12-én várhatóan jóváhagyja Magyarország kilábalási tervét – mondta külföldi újságíróknak az uniós pénzekről folyó tárgyalásokért felelős kormánytag, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

NAVRACSICS Tibor
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Navracsics azonban arra számít, hogy az Európai Bizottság azt javasolhatja: függesszék fel az uniós költségvetésből Magyarországnak járó pénzek 65 százalékának, mintegy 7,5 milliárd eurónak a kifizetését – jelentette a Reuters.

A tárcavezető megismételte, Magyarország teljesíti a Brüsszelnek tett vállalásait, és azt várja, hogy jövőre megkapja a teljes felfüggesztett összeget.

Név nélkül nyilatkozó brüsszeli források már a múlt héten azt jósolták, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a magyar helyreállítási tervet, hogy jogi értelemben megnyissa a kifizetések útját, de visszatartják a hazánknak járó pénzeket, amíg Budapest nem teljesíti a brüsszeli feltételeket. 

Uniós források: szerdán derül ki, hogy mit döntött az Európai Bizottság

Holnap hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság, hogy miként értékelte a magyar kormány eddigi lépéseit az úgynevezett kondicionalitási eljárás során, amivel az is kiderül, hogy megkapjuk-e a zárolt uniós forrásokat.

A bizottság állásfoglalása szerdán várható. A felfüggesztést jósoló múlt heti német sajtójelentések a forint zuhanását okozták, de az árfolyam azóta visszatért a korábbi erősebb szintekre. Kedden gynegült, de a héten akár újabb erősödési hullám is indulhat. 

Orbán Viktor: nincs akadálya, hogy Magyarország megkapja az uniós forrásait

Az Európai Parlament szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt intézkedések nem elegendők.

„Mindent megtettem” – mondta a sajtóbeszélgetésen Navracsics. Az EU-pénzekről és a kifizetésükhöz rendelt feltétellistáról hónapok óta folynak a tárgyalások.

Ha megkötjük a partnerségi megállapodást az EU-val decemberben és ha a tanács elfogadja a kilábalási tervet, akkor időben vagyunk. Azonban a hangsúly most az EU-pénzek lehetséges felfüggesztésén van

– mondta.

A kérdésre, hogy lehetségesnek tart-e egy politikai kompromisszumot Brüsszellel decemberben az utolsó pillanatban, hogy elkerüljék a pénzek felfüggesztését, Navracsics ezt válaszolta:

Optimista ember vagyok, már sok mindent láttam.