Egyre inkább megérzik a magyarok az inflációt, elsősorban az élelmiszerek és a árának emelkedését – ez derült ki az OTP Öngondoskodási Indexének legújabb, 2022-re vonatkozó felméréséből. Előremutató ugyanakkor, hogy éppen emiatt sokan jóval tudatosabbak lettek a pénzügyeik terén, és elkezdtek foglalkozni a jövőjükkel. 

Young,Couple,Managing,Finances,,Reviewing,Their,Bank,Accounts,Using,Laptop, Young couple managing finances, reviewing their bank accounts using laptop computer and calculator at modern kitchen. Woman and man doing paperwork together, paying taxes online on notebook pc, pénzügyek, otp, öngondoskodás,
Fotó: Shutterstock

A háború gyökeresen megváltoztatta a gazdasági környezetet, az emberek úgy érzik, elolvadnak a megtakarításaik, és úgy érzik, egyre nehezebben tudnak ebből jól kijönni – mondta az index eredményeinek bemutatásakor Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Megugró kiadások

A tavaly közzétett, 2020-ra vonatkozó adatokhoz képest 2022-ben a háztartások kiadásai az árak emelkedésének hatására a jelentős többségnél, 76 százaléknál jelentősen nőttek, 19 százalék szerint pedig enyhén nőttek.

A válaszadók szerint az élelmiszer- és a rezsiárak emelkedtek leginkább, de az üzemanyag és a közlekedés ára, valamint a vendéglátás, a szállások ára is nőtt. 

A felmérésben 26 százalék válaszolt úgy, hogy jelentősen vissza kellett fogniuk a fogyasztásukat, át kellett alakítaniuk a szokásaikat. Harminchét százalék szerint kicsit kellett visszafogniuk, 32 százaléknak pedig bár nincs nehézsége, ennek ellenére visszafogta a fogyasztását. Négy százalék nem érzékelt változást. 

Spórolni kezdtek a magyarok

Sokan az miatt spórolásba kezdtek, és lemondtak nagyobb anyagi jellegű tervükről, illetve pluszmunkát is vállaltak. 

Ennél jóval kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy felélik tartalékaikat, vagy hitelből fedezik a kiadásaikat, azaz ez nem jellemző még a lakosságra ebben az időszakban. 

A megkérdezettek 63 százaléka szerint nagyon fontos lenne megtakarításokat képezni, viszont 29 százalék úgy látja, most sem érdemes pénzt megtakarítani. A magyarok többsége még mindig a váratlan kiadásokra és a gyermekek jövőjére gondol megtakarításkor, a harmadik helyre jött csak be a ház- és lakásfelújítás. 

Ami igazán visszaesett ebben az időszakban, az az autóvásárlás (18 százalékról 10 százalékra) és a nyugdíjas évekre való takarékoskodás (14 százalékról 9 százalékra). 

2022-ben a többség elkezdett rövid távú pénzügyi tervet készíteni, 52 százalék már a következő hónapra, 29 százalék pedig a következő évre is tervez. Az élj a mának szemlélet kicsit háttérbe szorult, a magyarok egyre tudatosabbak lettek a pénzügyeik terén az OTP vezérigazgató-helyettese szerint. 

Nőttek a megtakarítások

A megtakarítások növekedtek, a tavaly szeptemberi 40 százalékról 48 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akiknek van valamilyen megtakarításuk. Ennél nagyobb arányban utoljára 2011-ben rendelkeztek megtakarításokkal a magyarok, akkor 50 százalék feletti volt a számuk. Elsősorban az életbiztosítások lettek népszerűbbek, de jelentős mértékben nőtt a folyószámlákon tartott megtakarítások száma is.

A lekötött betétek és a lakástakarékok mennyisége enyhén csökkent.

Az idei öngondoskodási index idén kiugróan magas, 37 pontot számított az OTP, ami az utóbbi idők legpozitívabb elmozdulása. Tavaly például az index 34 pont volt, 2016-ban volt a csúcson 38 ponttal.