Magyar gazdaság

A rezsiköltséget mérséklő támogatásra pályázhatnak a turisztikai szolgáltatók

A kormány a korábbi hatpontos intézkedéscsomag után újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust.

A turisztikai szolgáltatók számára is elérhető  december 23-tól a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program. A döntés értelmében közel 21 ezer szálláshely-szolgáltató és vendéglátóhely-üzemeltető kaphat segítséget az miatt megnövekedett rezsiköltségek mérsékléséhez.

hotel
szálloda
Fotó: Kallus György / Világgazdaság (illusztráció)

A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslata alapján a kormány a feldolgozóipari program turisztikai ágazati kiterjesztéséről döntött. 

A támogatási programra ezáltal mintegy 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet.

A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január–márciusi számlával igazolható földgáz, villamos energia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Ezt önállóan vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis

a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig.

Ezentúl szintén fontos kritérium, hogy 2023. harmadik negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

 

turizmus MTÜ rezsiköltségek
Kapcsolódó cikkek