A Magyar Nemzeti Bank (MNB) büntetőfeljelentést tesz Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke ellen kijelentései miatt – közölte az MNB. Tájékoztatásuk szerint a Demokratikus Koalíció pénteki sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök a gazdasági bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat.

Az MNB ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt jogi lépéseket tesz, és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza, és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.

Hozzátették: amint azt az MNB 2022. november végén publikált stabilitási jelentése is részletesen bemutatja, a magyar bankrendszer ma robusztus tőketartalékkal, jelentős, bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik. Az MNB számításai és stressztesztadatok alapján a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején.

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ezek a tények, minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés

– olvasható a bank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi fogyasztók érdekeit szem előtt tartva mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi rendszer szereplőinek ellenálló képessége ilyen magas szinten maradjon, illetve még tovább erősödjék – írták.

Rémhírterjesztő sms-ek miatt nyomoz a rendőrség – Kocsis szerint egy forint elleni támadást készítettek elő

Az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzenetek és hamis hírek jelentek meg a közösségi médiában, és terjedtek sms-eken keresztül is, amelyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti – a hír nem igaz! Emiatt a rendőrség rémhírterjesztés miatt indított nyomozást.