Az elsőként 1992-ben meghirdetett nagydíjpályázat egyik mottója, amely szerint az innováció a feltétele, a mai napig érvényes – hangsúlyozta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke a 2022-es pályázat hivatalos felhívásának bemutatóján.

Innovációs nagydíj
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az elmúlt három évtizedben 233 innovációs teljesítményt díjaztak a beérkezett több mint kétezer pályázatból. A legjelentősebb innovációs eredményt elismerő nagydíj odaítélése mellett ezúttal is díjazzák a legjobb ipari, informatikai, mezőgazdasági és környezetvédelmi újítást, továbbá külön elismerést ad át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). Emellett a legkiemelkedőbb startup vállalkozást is jutalmazzák.

Az innovációs nagydíj odaítélésénél a bírálóbizottság az innovációból 2022-ben elért eredmény, illetve árbevétel és a műszaki, gazdasági előnyök mellett a benyújtott dokumentumok elemzésével, értékelésével hasonlítja össze a pályázatokat. 

A bírálóbizottság tudósokból, gazdasági szakemberekből áll, elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár a keddi eseményen azt mondta: az innováció definiálásakor központi szempontnak kell tekinteni az adott termék, szolgáltatás piaci hasznosítását. Ezért az állami pályázatoknál is kötelező előírás lesz, hogy az újítások árbevételt, hozzáadott értéket képviseljenek. 

Mi, magyarok ne csak a találmányokban legyünk jók, hanem abban is, hogy ebből valamilyen gazdasági hasznot generáljunk 

– fogalmazott, célul tűzve, hogy hazánk 2030-ra Európa első tíz országa közé tartozzon az innováció területén.

Az innovációs díjak ünnepélyes átadása 2023 márciusában lesz az Országházban.