A kormány elkötelezett abban, hogy az egészségügy forrásai, lehetőségei bővüljenek – mondta a pénzügyminiszter az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb építészeti átadóünnepségén kedden.

Varga Mihály
Fotó: Facebook / Varga Mihály

Varga Mihály ígérete szerint az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás alapján a helyreállítási és újjáépítési programban tetemes forrásokat fognak majd arra fordítani, hogy a beruházások folytatódjanak.

Ha ideérkezik, ha nem ez az uniós pénz, nemzeti forrásból akkor is készen állunk arra, hogy az egészségügy az őt megillető forrásokat megkapja

– mondta a miniszter.

Varga Mihály: Magyarország finanszírozása biztos lábakon áll, sikerül elkerülni a recessziót

A magyar kormány elkötelezett a hiánycél tartása és az államadósság csökkentése mellett, és ha szükséges, ennek elérése érdekében intézkedéseket is hoz – jelentette ki Varga Mihály a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról szóló sajtótájékoztatón. A pénzügyminiszter kijelentette: maradéktalanul rendelkezésre állnak az ország biztonságos működtetéséhez és az energiaellátásához szükséges források.

A megújult intézményről elmondta, hogy számos nehézség lassította a felújítást, amit „megfejelt” a pandémia. Az építőipari ellátási láncoknál nehézségek adódtak, jelentős árváltozások voltak, az elmúlt 337 nap alatt mégis mintegy 13 ezer négyzetmétert újítottak meg úgy, hogy fontos örökségvédelmi szabályokat is be kellett tartani a csaknem 80 éves épület esetében – sorolta.

Hozzátette, hogy 

2010-ben 1198 milliárd forint jutott az egészségügyre, idén ez az összeg 2884 milliárd, vagyis 2,5-szer több. 

Varga Mihály szerint így érthető módon kórházfejlesztésre is több pénz jutott.

Vargga Mihály
Fotó: Facebook / Varga Mihály

A Kútvölgyi Tömb felújítására 11 milliárd forintot különített el a kormányzat, ezt további 5 milliárd forinttal növelték – mondta a pénzügyminiszter, felhívva a figyelmet arra, hogy a beruházás illeszkedik abba a sorba, amelyben 17 fővárosi egészségügyi intézményt fejlesztettek az elmúlt években.

Miközben számtalan kritika éri a kormányzatot a fővárosi önkormányzattal való viszonya miatt, a fejlesztések – „politikai viták ide vagy oda” – folyamatosak voltak, a 2020-ban elindított program egész Budapesten kórházfelújítási hullámot indított, és a koronavírus-járvány alatt sem álltak le a beruházások – mondta.

Arra is kitért, hogy Budán 2014 óta 70 milliárd forint értékben valósítottak meg további egészségügyi fejlesztéseket, például a Budai Irgalmasrendi Kórházban, a Szent Ferenc Kórházban, a Szent Margit Kórházban, valamint az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, annak érdekében, hogy a budai polgárok számára nyújtott egészségügyi szolgáltatások magasabb színvonalúak legyenek.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára arról beszélt, hogy amikor először szó esett a felújításról, az épületből öt nap alatt költözött ki a Semmelweis Egyetem, két hét alatt festették ki a helyiségeket, majd újabb öt napjuk volt kialakítani az ország első karanténkórházát. Hárommillió négyzetméternyi kórházi terület van Magyarországon, ennek 10 százalékát újították meg az elmúlt két évben.

Ralovich Zsolt, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő intézményvezetője azt mondta: 

Lezárult a Kútvölgyi felújításának építészeti szakasza, az épületet eredeti pompájában újították meg.

A beruházás során a 21. századi igényeknek megfelelő orvostechnikai fejlesztéseket is megvalósítottak. A fekvőbeteg-ellátást nyújtó osztályok, illetve az ambulanciák mellett öt korszerű műtőt, endoszkópos helyiséget, sürgősségi fogadótermet és radiológiai részleget, új CT-, röntgen- és ultrahanghelyiségeket is kialakítottak. A központi intenzív részleg mellett az osztályokon szakmaspecifikus őrzők is helyet kaptak.

A munka azonban nem ért véget – jelezte a főigazgató, aki szerint az építőipari munkások helyét orvostechnológusok, informatikusok, bútorszállítók veszik át, majd megkezdődik az épület próbaüzeme, a szakhatósági engedélyeket követően pedig „reményeink szerint” tavasszal megkezdődhet az érintett osztályok ütemezett átköltöztetése a betegellátás folyamatos biztosítása mellett.