A kormány az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta 250 ezer család otthonának felújítását támogatta, több mint 523 milliárd forinttal – közölte a Magyar Államkincstár, amely megjegyzi, a két évre meghirdetett program tavaly december 31-ei határidejének lezárulta előtt kiugró mennyiségű, több mint százezer igénylés érkezett hozzá. A Kincstár kiemelte, megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását, amely a megugrott igényszám miatt az eddiginél több időt vesz igénybe. A hivatal a támogatói okirat kiállítását követő öt napon belül továbbra is minden arra jogosult igénylőnek kiutalja az otthonfelújítási támogatást.

Buckingham,,Uk,-,March,14,,2016.,Team,Of,Builders,Working BUCKINGHAM, UK - March 14, 2016. Team of builders working on a home interior renovation with a plasterer plaster skimming a new ceiling, otthonfelújíás, kölcsön, hitel, lakás, ház, renováció
Fotó: Paul Maguire

Az otthonfelújítási támogatási programban a családok az otthonfelújítási munkájukhoz 3 millió forintos kormányzati támogatást kaphattak – az átlagos támogatás ennél kevesebb, 2 millió forint volt. A kérelmek feldolgozásában a Kincstár 2022 novemberéig határidőben mindent teljesített. 

A decemberben beérkező több mint 100 ezer igénylés feldolgozása – ami másfélszerese a 2021-ben beadott kérelmeknek – az eddiginél hosszabb időt vesz igénybe.

A Kincstár azt írja, mindent megtesz annak érdekében, hogy a jogosultak minél előbb megkapják az igényelt összeget: a hivatal munkatársai megnövelt óraszámban dolgoznak a kérelmek feldolgozásán.

Energetikai korszerűsítésre fordítja a többség az otthonteremtési támogatást

A legnagyobb arányban tetőcserére és tetőfelújításra nyújtott be támogatási igényt a lakosság, amelynek a napelemes rendszerek telepítésének előkészítésében is jelentős szerepe van. Napelemre a támogatások 8 százalékát fordították, egyéb fűtési és melegvíz-rendszer korszerűsítésre az igénylések 6 százaléka jutott, de népszerű felújítási cél volt a homlokzati hőszigetelés (7 százalék) és külső nyílászárócsere (9 százalék) is.