A 2024 végéig változatlan feltételekkel igényelhető, maximum húszéves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön nagy előnye, hogy bármire felhasználható, és nem szükséges hozzá ingatlanfedezet.

Overhead view of young girl and baby brother lying on bed, girl kissing baby brother, babaváró hitel
Fotó: Sasha Gulish

A Credipass 2022-es adatai szerint az igénylők legnagyobb arányban, 87,4 százalékban ingatlannal összefüggő célra fordították a pénzt. A hitelfelvevők kisebb része, 15,6 százaléka ingatlanfelújításra, -bővítésre, -korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 71,8 százalékuk otthonteremtési céllal folyamodott a kölcsönért. 

A harmadik legnépszerűbb az egyéb kategória volt, az igénylők 4,8 százaléka nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget. A hitelfelvevők 95 százaléka a maximális összegre nyújtotta be kérelmét tavaly.
Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője, elmondta, hogy a maximálisan igényelhető 10 millió forint önerőnek kiváló, amelyet a CSOK-kal és a két gyermek esetén hozzá kapcsolható kamattámogatott hitellel kiegészítve, már megvalósítható a családok otthonteremtése. 

A  jegybank adatbázisa szerint a támogatás indulása óta tavaly év végéig mintegy 2100 milliárd forint értékben vettek fel Babavárót, amely mintegy 100 milliárd forinttal meghaladja az előzetesen becsült összeget. A konsrukció várhatóan a következő két évben is támasza lesz az első lakásukat tervező ügyfeleknek, és az kivezetésével tovább nő a segítségével otthonukat modernizálók száma is.