Magyar gazdaság

Virág Barnabás: tetőzik az infláció Magyarországon!

Jó eséllyel tetőzött januárban az infláció Magyarországon, a februári adat azonban érdemi elmozdulást még nem fog mutatni – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács mai kamatdöntő ülését követő háttérbeszélgetésen. A jegybankár szerint az éllemiszer-infláció gyorsulása megállt, helyette viszont a szolgáltatások átárazása a korábbiaknál nagyobb arányban jelent meg az év elején. Virág Barnabás lehűtötte a kedélyeket, mint mondta, nincs napirenden az alapkamat megváltoztatása, szerinte továbbra is óvatosságra van szükség.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács mai kamatdöntő ülését követően tart online háttérbeszélgetést. A jegybank az elemzői várakozásoknak megfelelően nem nyúlt a kamatokhoz, viszont a mai tájékoztató abból a szempontból izgalmasnak ígérkezik, hogy a februári inflációs adatokban már látszódnia kell a fordulat jeleinek.

2020.06.23. BudapestVirág Barnabás MNB alelnök, Magyar Nemzeti BankFotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet 2020.06.23. Budapest

Virág Barnabás MNB alelnök, Magyar Nemzeti Bank
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

 

15:41

Továbbra is a legfőbb ellenség az infláció

Az év végi kamatvárakozásokról azt mondta, hogy mély értékelésbe nem szeretne belemenni. A rövid távú kamatkondíciók kapcsán úgy fogalmazott, hogy minden véleményt figyelemmel követnek, de a legfőbb ellenség továbbra is a magas infláció, ahogy a miniszterelnök is jelezte. Szerinte a magas infláció elakasztja a gazdasági növekedést és eltorlaszolja a felzárkózás útját, ezért minél gyorsabban le kell törni.

 

15:37

A kamatvárakozások megváltozásának hatása minden régiós ország hozamában visszaköszönt

Az állampapírpiac elmúlt időszakban mutatt problémáiról elmondta, különbséget kell tenni a rövid és a hosszú oldal között. A fejlett piacokon egy ideje a hosszú oldalon emelkednek a kamatok, miután a Fed magasabb kamatokat tervez, ezt tükrözik a hozamok, szerinte a magyar hozamok együtt mozogtak a régiós hozamokkal.

Jelezte, hogy kamatvárakozások megváltozásának hatása minden régiós országban megjelent, nem kizárólag Magyarországon.

Szerinte egy ideiglenes hónap volt február, egy magasabb inflációs környezetből megyünk át egy olyan környezetbe, ahol a dezinflációs hatások érvényesülnek, ehhez a helyzethez mindenki megpróbál alkalmazkodni.

15:31

Az év második felében lehet élénkebb a gazdasági növekedés

2023-ban kettősség lesz a gazdasági növekedés szerkezetében és idejében. Az év elején egy lassuló konjunktúra várható a belső kereslet lanyhasága miatt, az év második felében indulhat el egy élénkébb növekedés. Ami jó hír, hogy a gazdaság exportoldala stabil növekedésre képes, ezen keresztül a folyó fizetési mérleg hiánya is csökkenhet.

 

15:29

Az uniós források megérkezésén is sok múlik

15:27

Tetőzött az infláció januárban, platózás várható

Jó eséllyel az infláció januárban tetőzőtt – mondta újságírói kérdésre Virág Barnabás, hozzátéve, hogy egy rövid platózás várható a következő hónapokban, az érdemi mérséklődés év végén jöhet. De nemcsak erre, hanem az infláció szerkezetére is figyelnie kell az MNB-nek, kérdés, hogy megmaradnak-e a tartós inflációs hatások.

15:22

Továbbra is bőséges likviditás áll a bankrendszer rendelkezésére

A kötelező tartalékráta emeléséről elmondta, hogy 2000 helyett 4000 milliárd forint került tartós lekötésre a tartalékszámlán. A tartalékszámla kamatozásának sávos alakításáról döntött ma az MNB. Hangsúlyozta, hogy a likviditás megfelelő kezelése továbbra is prioritása a jegybanknak.

Jelezte, hogy a megemelt kötelező tartalékráta mellett bőséges likviditás áll a bankrendszer rendelkezésére.

 

15:18

Stabilizálta az MNB a pénzügyi piacainkat

Virág Barnabás szerint az MNB lépései sikeresen stabilizálták a pénzügyi piacokat, a korábbiaknál biztonságosabb működés jellemezte őket. Megjegyezte, vannak alternatív értelmezések, hogy milyen egyéb tényezők járultak hozzá ehhez a folyamathoz, ám szerinte ezek az MNB döntéseiből fakadnak. 

15:16

Óvatosságra van szükség továbbra is

Virág Barnabás szerint javultak a világgazdaság növekedési kilátásai az elmúlt hónapokban. Az inflációs fordulat a külpiacokon is tetten érhetők, viszont a dezinflációs hatások nem olyan erőteljesek, mint amire korábban számítani lehetett. Ezért szerinte itthon is az óvatosság a legfontosabb.

15:14

Jelentősen javult a folyó fizetési mérleg

Számottevően mérséklődött a folyó fizetési mérleg hiánya decemberben, ami a külkereskedelmi termékforgalom-egyenleg nagymértékű javulásának köszönhető. Arra is felhívta a figyelmet, hogy november–december tájékán egyedi hatások is megjelentek az adatokban, tehát a trendszerűségről korai beszélni.

15:12

Tovább lassult a gazdaság az év elején

Az év elején tovább lassult a magyar gazdaság, ez leginkább a belső keresletet érinthette. Egyre óvatosabbá válnak a fogyasztók, mindez arra mutat, hogy a szűkülő piacon mind effektívebb lesz annak hatása, hogy mekkora áremeléseket hajtanak végre a vállalatok.

A foglalkoztatás továbbra is magas, a hazai munakerőpiac rendkívül ellenálló a jegybank alelnöke szerint. Közben emelkedik azon munkavállalók aránya, akik munkahelyet váltanak, ez segítheti a munakerőpiac allokációs hatékonyságának javulását.

 

15:10

Nagyobb év eleji átárazások a szolgáltatások esetében, megállt az élelmiszer-infláció gyorsulása

Virág Barnabás a részletekre rátérve megismételte, hogy az infláció szerkezete átalakulóban van. A szolgáltatások esetében nagyobb év eleji átárazás figyelhető meg. 

Az élelmiszer-infláció gyorsulása megállt, összességében idén arra számítanak, hogy a tetőzés több hónapos folyamat lehet.

A februári adat érdemi elmozdulást nem fog mutatni, viszont az év második felében a bázishatások húzhatják lejjebb a dinamikát.

15:08

Az alapkamat megváltoztatása nincs napirenden

Az alapkamat megváltoztatása nincs napirenden – mondta az MNB alelnöke, továbbra is kitartanak amellett, hogy trendszerű javulásra van szükség az adatokban.

15:07

Stabilizálta a pénzpiacokat az MNB

15:05

Továbbra is stabil a munkaerőpiac, javul a külkereskedelmi mérleg

A reálgazdasági teljesítményről elmondta, tavaly 4,6 százalékkal növekedett a gazdaság, viszont lassult a második fél évben. A munkaerőpiac továbbra is stabil, a külkereskedelmi mérleg is javult.

15:04

Tetőzik az infláció

Az infláció tetőzik, szerkezete azonban átalakulóban van – kezdte a tájékoztatást Virág Barnabás, az MNB alelnöke, aki szerint januárban is magas havi átárazás volt megfigyelhető. Az élelmiszer-infláció gyorsulása megállt, viszont a piaci szolgáltatások drágulása a szokásosnál nagyobb volt.

 

Magyar Nemzeti Bank alapkamat Virág Barnabás
Kapcsolódó cikkek