Magyar gazdaság

Mégsem kell kötbért fizetniük a fel nem használt földgáz után az önkormányzati cégeknek

Az energiaválság miatt újabb könnyítést jelentett be az önkormányzatok számára a szaktárca. Könnyebb lesz spórolni a földgázzal.

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgázmennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt – jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Piggy,Bank,And,Euro,Cash,Near,An,Electricity,Meter,And Piggy bank and Euro cash near an electricity meter and gas meter. Utility bills, consumption of electricity and gas for heating home, energy costs, symbolic image.
Mégsem kell kötbért fizetniük a fel nem használt földgáz után az önkormányzati cégeknek.
Fotó: Yevhen Prozhyrko

A kérdés rendezésének igényét az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a napokban megtartott fórumon vetették fel az önkormányzati szövetségek.

A javaslaton alapuló jogszabályváltozás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot. A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Az EM közleménye emlékeztetett arra is, hogy a szankciók okozta nemzetközi energiaválságban komoly ellátásbiztonsági kockázatokkal kellett számolni Európában. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat. Az ellátásbiztonság megőrzése érdekében a közintézmények fogyasztásának csökkentésével fékezte a gázfelhasználás ütemét.

A központi állami hivatalok több mint száz ingatlanban kevesebb földgázt fogyasztva közel 1,7 milliárd forintot takarítottak meg 2022 utolsó négy hónapjában – zárult a tárca közleménye.

Jön a hidegfront, megugrott a gáz ára Európában

Az enyhe időt rosszabb váltja fel az előrejelzések szerint, ami várhatóan növeli a keresletet, így azonnali hatással van a tőzsdei gázárakra.

 

energiaválság földgáz energiaügyi minisztérium kötbér
Kapcsolódó cikkek