A földgáz ára márciusi szállításra 8,7 százalékkal, megawattóránként 59,9 euróra emelkedett a Bloomberg beszámolója szerint. (Egy euró 389 forint.) Egyes meteorológiai modellek ugyanis azt mutatják, hogy újra hidegebbre fordul az idő Európában, ami potenciálisan növeli majd a keresletet, és arra kényszeríti az országokat, hogy több földgázt vonjanak ki a szokásosnál jobban feltöltött tárolóikból.

The,Banknotes,Lie,Next,To,A,Burning,Gas,Burner.,The The banknotes lie next to a burning gas burner. The concept is to increase the cost of supply , payment for natural gas. The energy crisis. High cost, price of gas.
Fotó: Sergey Neanderthalec

A Maxar Technologies modellje szerint a kontinens északi és középső részén várható lehűlés, de nem lesz sokkal hidegebb, mint általában az évnek ebben a szakában. Az idei tél ugyan enyhe, az azonban még korántsem múlt el, bár a helyzet sokat javult az utóbbi időben. A gázárak második hónapja esnek, október közepe óta nem kúsztak megawattóránként 150 euró fölé, ami messze van az augusztus végi 338 eurót meghaladó csúcstól. Ráadásul több jel utal arra, hogy az infláció is fokozatosan lassul, és Európa elkerülheti a recessziót
A piac azonban még mindig érzékeny mindenre, ami növelheti a gázfogyasztást, és az időjárás egyértelműen ilyen. 

A gáz iránti kisebb kereslet és a tárolók feltöltöttsége mostanáig csökkentette a kockázatokat

– mondta a portálnak Tim Partridge, a Zenergi Group energiakereskedelmi vezetője, hozzátéve, hogy az egy-egy hidegfront, illetve áramszünet azért mindig emeli az árakat.

 

Ami az Európai Unióba irányuló orosz gázszállításokat illeti, azok rekordalacsony szintre estek vissza januárban. A Vedomosztyi orosz gazdasági napilap beszámolója szerint a Gazprom Ukrajnán keresztül mindössze 951,4 millió köbmétert szállított a hónap első 30 napja alatt. 

A tavalyi év második felében naponta 41–43 millió köbméter érkezett, január ötödikén azonban élesen, 24,4 millió köbméterre esett vissza a szállított gáz mennyisége, és ezen a szinten is maradt január 19-ig. A Gazprom szerint a csökkenés a kereslet hanyatlásának következménye, mivel a szokásosnál enyhébb és szelesebb volt az idő, így a szélfarmok több energiát tudtak termelni.