A háziorvosi finanszírozási (indikátor-)rendszer átalakításával a cél az, hogy az orvosok munkaterhelésüknek megfelelő pénzügyi juttatásban részesüljenek – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Takács Péter felidézte, hogy már tavaly év végén ígéretet tett, hogy egy külön munkacsoport fogja vizsgálni a meglévő indikátorrendszert, a tapasztalatokat feldolgozzák.

TAKÁCS Péter
Budapest, 2023. február 5.Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.MTI/Lakatos Péter Budapest, 2023. február 5.
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.
MTI/Lakatos Péter
Takács Péter: a háziorvosi finanszírozás átalakítása a jelenlegi méltánytalanságokat orvosolja.
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A munkacsoportba meghívást kaptak a Magyar Orvosi Kamara, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), az Országos Kórházi Főigazgatóság képviselői, a kollegiális szakmai vezetők, gyakorló háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátó fogorvosok és a szakmai kollégium illetékesei.

Takács Péter a változásokról beszámolva ismertette, hogy az eddigi 12 indikátorból már hármat korszerűbbre cseréltek a szakma javaslata alapján, és az eddigi három százalékról 11 százalékra emelték az indikátorrendszer finanszírozást érintő részeit.

Eddig a finanszírozás csupán 3 százaléka függött valamilyen minőségi vagy teljesítményelemtől, a fennmaradó részt minden hónap elején megkapták a háziorvosok.

Az államtitkár kiemelte,: a hosszú távú cél, hogy a háziorvosok a terhelésüknek megfelelő finanszírozást kapjanak, az indikátorrendszer változása ebbe az irányba megy.

Takács szerint a háziorvosok jelentős része több forráshoz fog jutni, és lesznek olyan praxisok, amelyek az eddigi finanszírozásukhoz képest kevesebbet kapnak majd.

A NEAK-adatokat ismertetve elmondta, az ötven legrosszabbul járó praxis közül tíz éri el a szakmai minimumnak tekinthető 1200 fős lakosságszámot, három olyan praxis van, amely eléri az átlagos praxisméretet (1650 ember), és vannak azok a praxisok, amelyek nagyon alacsony betegszámmal működnek.

Megvizsgálták az egy betegre jutó havi finanszírozást is, ahol szintén óriási eltéréseket tapasztaltak – számolt be az államtitkár. Egy átlag praxis 2850 forintot fordít betegellátásra havonta, a két szélső érték pedig 20 417 forint és 871 forint volt betegenként.

Méltánytalan eltérések vannak a finanszírozásban

– jelentette ki az államtitkár.

Takács Péter kitért arra, hogy számítanak a háziorvosok véleményére is, akiktől eddig is számos jó javaslat érkezett az indikátorrendszerhez. Példaként említette a diabéteszgyógyszerek felülvizsgálatára, a vérnyomásgyógyszerek beállítására vagy a mammográfiás vizsgálatokra vonatkozókat.

Egy három hónapos átmeneti időszak elegendő lesz arra, hogy a jelentési elmaradásokat, hiányosságokat kiküszöbölhessék. E három hónap alatt kompenzációt fizet a NEAK azoknak a praxisoknak, amelyek az új finanszírozási rendszerrel rosszabbul járnának.

Erre háziorvosok közül azok jogosultak, akiknek finanszírozásában 100 ezer forintnál nagyobb bevételkiesés jelentkezne, az alapellátó fogorvosoknál pedig 75 ezer forint a határ.

A háromhavi kompenzációra a kormány 900 millió forintot biztosít

– mondta Takács Péter, hozzátéve, hogy ez a konstrukció júliustól már nem él. Közölte azt is, hogy a NEAK egy call centert hozott létre, ahol a háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátó fogorvosok tájékoztatást kaphatnak az új indikátorrendszerrel kapcsolatban.

Az alapellátó fogorvosoknál sor került a pontérték-revízióra is; a modern fogászati ellátásokat magasabb pontértékkel finanszírozzák, ez a pontszám emelésével is együtt jár – zárta mondandóját Takács Péter.

Már száz orvos jelentkezett az új ügyeleti rendszerre a miskolci központban

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer.