Két szektorban is kvázi elérte decemberben az egymillió forintot a bruttó átlagbér – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Az év végén kiosztott béren kívüli juttatásoknak is köszönhetően a pénzügyi szolgáltatások ágazatban a bruttó átlagkereset 989 ezer forint volt, az információ-kommunikáció szektorban pedig 978 ezer. Ugyancsak jócskán az 581 ezer forintos nemzetgazdasági átlag fölött vihettek haza decemberben azok a munkavállalók, akik a tudományos és műszaki szektorban, valamint az energiaiparban dolgoztak, előbbiben 853 ezer volt az átlagfizetés, utóbbiban 826 ezer forint. 

forint szett
Fotó: Getty Images

Arra még várni kell, hogy a teljes nemzetgazdaságban 1 millió forint legyen az átlagkereset. Ha nem is nőnek olyan ütemben a fizetések az idén és az azt követő években, mint tavaly, a munkaerőhiány miatt a 7-9 százalékos bérdinamika középtávon is fennmaradhat, 

amivel számításaink szerint az évtized végére, 2030-ra átlépheti az egymilliós határt a bruttó átlagkereset Magyarországon.

Ami akkor is igaz, hogy biztosan állítható, hogy ez az összeg a mainál jóval kevesebbet fog érni.

A magyar bérfelzárkózás 2017 óta igazán látványos, azóta 8,7 százalék volt a legalacsonyabb növekedési ütem, és nemegyszer volt 10 százalék fölött, sőt, tavaly 17,5 százalékos volt az éves ütem. Elemzők is korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a régióban kőkemény a bérverseny, évek óta intenzív a fizetésfelzárkózás. Ebben a harcban a magyar keresetek egyáltalán nem állnak rosszul, 2022-ben 515 ezer forint volt a hazai bruttó átlagkereset, ennél magasabbat a visegrádiak közül csak Csehországban mértek a statisztikusok, ott 2022 harmadik negyedéig 39 306 korona volt az átlagfizetés, azaz mintegy 628 ezer forint. Utánunk következik Lengyelország 6345 zlotyval, ami 507 ezer forintnak felel meg, majd Szlovákia 1304 euróval, ami pontosan ugyanakkora, mint keleti szomszédunkál. Romániában tavaly 495 ezer forint volt a bruttó átlagfizetés.