Nagyon gyors ütemben bővül a mobiltárcás fizetési forgalom, akár ami a tranzakciók számát, akár ami a volumenét illeti – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett pénzforgalmi statisztikáiból.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A jegybank adatai szerint a múlt év utolsó negyedében több mint 77 millió vásárlási tranzakciót hajtottak végre mobiltárcába regisztrált fizetési kártyákkal Magyarországon és külföldön, ami 77 százalékkal – nagyjából 33,5 millióval – volt több az egy évvel korábbinál. Eközben a mobiltárcás vásárlások utolsó negyedévi értéke meghaladta az 540,5 milliárd forintot, ami több mint duplája az egy évvel korábbi 268,8 milliárdnak. A mobilfizetési piac ugrásszerű fejlődését szintén jól szemlélteti, hogy 2020 utolsó negyedévében még 113,8 milliárd forintnál járt a forgalom, ami kevesebb mint a negyede a két évvel későbbinek.

Az MNB adatai szerint egyébként az itthon kibocsátott kártyákhoz köthető fizetési forgalom is gyors ütemben nőtt éves összevetésben: 

a belföldi vásárlási műveletek száma 17,2 százalékkal, 385 millió fölé emelkedett, a forgalom pedig még dinamikusabban, közel 32 százalékkal bővült, így elérte a 3583,6 milliárd forintot.

Külföldön a vásárlások számánál 22,2, az értéküknél pedig 38,4 százalékos éves bővülést mért a jegybank, így az utóbbi az utolsó negyedévben meghaladta az 527 milliárd forintot.

Az interneten keresztül végrehajtott belföldi és külföldi kártyás vásárlások értéke 

szintén kiugró mértékben, 45 százalékkal nőtt egy év alatt – meghaladva a 1162,5 milliárd forintot –, ám a tranzakciók száma ennél jóval szerényebb ütemben, „mindössze” 18,8 százalékkal emelkedett.

Így az egy vásárlásra jutó összeg is nagyot nőtt.

Az MNB statisztikái szerint a készpénz befizetésénél is egyre inkább igyekeznek elkerülni a bankfióki pénztárakat a magyarok: a kártyás pénzbefizetések értéke ugyanis a múlt év utolsó negyedében már megközelítette a 2477,2 milliárd forintot, ami 25,1 százalékos bővülés az egy évvel korábbi volumenhez képest. A belföldi ATM-es készpénzfelvételek száma ugyanakkor minimálisan csökkent éves alapon, az értékük viszont 7,5 százalékkal nőtt, vagyis itt is érezhetően emelkedett az egy tranzakcióra jutó átlagérték.

Ami pedig a pénzforgalmi infrastruktúrát illeti,

egy év alatt csaknem 200 ezerrel, 10,75 millió fölé nőtt az itthon vezetett fizetési számlák száma.

A forgalomban lévő kártyák száma is emelkedett – nagyjából 126 ezerrel, 9,97 millió közelébe nőtt. A hitelkártyáknál viszont folytatódott az utóbbi évekre jellemző, csökkenő trend – legalábbis ami a számukat illeti –, hiszen a 2022. végén forgalomban lévő, 1,148 millió plasztik nagyjából 98 ezerrel kevesebb volt az egy évvel korábbinál.