Magyar gazdaság

Magyarország egymillió adag koronavírus-vakcinát ajándékoz el

Magyarország történetének legnagyobb oltóanyag-adományát jelentette be Szijjártó Péter. Egymillió adag koronavírus elleni vakcinát ajándékoz az ország Nicaraguának.

Magyarország egymillió adag koronavírus-oltóanyagot szállít Nicaraguának a járvánnyal szembeni védekezés erősítése érdekében, ami a valaha volt legnagyobb vakcinaadomány hazánk történetében – jelentette be szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: AFP

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy

vannak a világnak olyan térségei, ilyen Európa és benne Magyarország, ahol már elmondhatjuk, hogy a világjárványon vagy legalábbis annak a legaktívabb, legnehezebb részén már túl vagyunk.

Ingyenes vakcinaprogrammal ellentételezné a Moderna a Covid-oltás 130 dolláros piaci árát

Eddig 15–26 dollárt fizettek az amerikai megrendelők egy adag oltóanyagért. A pandémiás vészhelyzet után már piaci áron vásárol a Biden-adminisztráció. A törvényhozók, a piaci szereplők és a közvélemény most emészti az első árajánlatokat.

Ugyanakkor az ördög nem alszik, mivel van több olyan ország, amely számára még mindig komoly kihívást jelent a koronavírus kezelése, ahol még mindig problémát jelent, hogy nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag – tette hozzá.

Ha egy-egy ilyen országban vírusgócpont alakul ki, akkor reális lehet a veszélye annak, hogy egy újabb világszintű terjedés megindul

– mondta Szijjártó Péter. Ezt követően méltatta Magyarország járványkezelését és azt, hogy az ország időben vásárolt nagy mennyiségű oltóanyagot. Elmondta, hogy még most is rengeteg vakcina áll a magyarok rendelkezésére, így a kormánynak lehetősége van segíteni más országokon is. A miniszter emlékeztetett, hogy a kabinet Latin-Amerikában már többször nyújtott segítséget, és arról számolt be, hogy most is ez történik.

A valaha volt legnagyobb vakcinaadomány, egymillió adag oltóanyag indul útnak, hogy Nicaraguán segítsünk

– mondta. Nicaragua Latin-Amerikának azon országa, ahol az egy főre eső jövedelem a legalacsonyabbak között van, az ottani egészségügyi ellátórendszer még mindig komoly kihívásként szembesül a koronavírussal – mutatott rá.

 

vakcina koronavírus oltóanyag
Kapcsolódó cikkek