Noha az uniós agrártanács ülésén nem született döntés az ukrán gabona okozta, az Európai Unióban kialakult belső piaci válság elhárításáról, a közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.

20230209 NickA vármegyei gazdaboltok szerint folyamatosan nő azon vevők száma, akik egyszerre kis tételben vásárolnak gabonát. Az élelmiszerárak növekedése miatt ismét fellendülőben van a háztáji.Fotó: Unger Tamás UT Képen: Markolóval pakolják a gabonát
Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A tárcavezető az Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa ülésének szünetében közölte: a tárgyalások iránya jó, az Európai Unió ugyanis elfogadta azokat a tagállami kényszerintézkedéseket, amelyek egyoldalú döntéssel betiltották az ukrán mezőgazdasági intézkedések importját.

A közös agrárpolitikának a válsághelyzeteket is kezelnie kell

Egyensúlyt kívánunk teremteni programunkban a gazdák versenyképessége és teremtett világunk minőségének megőrzése között, hogy mind a fejlődés, mind a környezet a megóvása fenntartható legyen – mondta Nagy István, kiemelve a belső piac védelme, az európai élelmiszerbiztonság és szuverenitás fontosságát. Hozzátette, hogy a magyar elnökég prioritása, hogy felhívják a figyelmet a válsághelyzetek kezelésére a közös agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalásokon. Ilyen válsághelyzet például a tavalyi történelmi aszály vagy az ukrajnai háború és annak következményei. 

Az EU elismerte a helyzet súlyosságát, megérti a tagállamok döntését és keresi az intézkedések fenntartását lehetővé tevő megoldásokat – tette hozzá Nagy István.