Magyar gazdaság

Összefog az infláció elleni harcban az Igazságügyi Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal

Az infláció elleni összehangolt lépésekről egyeztetett Varga Judit igazságügyminiszter és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium március 23-án jelentette be, hogy közös munkacsoportot hoznak létre a lakosság számára is elérhető online árfigyelő adatbázis, az ahhoz kapcsolódó webes alkalmazás mielőbbi kifejlesztése, valamint a szükséges jogszabályi környezet kidolgozása érdekében.

Fotó: Igazságügyi Minisztérium

Azt várják a rendszertől, hogy 

erősíti az átláthatóságot, hozzájárul a piaci verseny fokozásához, a túlárazás megakadályozásához, így összességében elősegíti, hogy az az év végére egy számjegyűre mérséklődjön.

Az online árfigyelő adatbázis megvalósítását koordináló munkacsoport már dolgozik a rendszerhez szükséges jogszabályi környezet kialakításán. Ehhez a munkához csatlakoznak az Igazságügyi Minisztérium szakértői is – állapodott meg pénteken Varga Judit igazságügyi miniszter és Rigó Csaba Balázs, a elnöke.

Már a nyáron működésbe léphet a kormány infláció elleni csodafegyvere

Újabb lendületet vehet a nyári hónapokban az infláció csökkenése, ha a terveknek megfelelően működni kezd a kormány csodafegyvere, az online árfigyelő adatbázis. A nemzetközi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a hasonló árfigyelő nyilvántartások erősítik a versenyt, hozzájárulnak a túlárazás megakadályozásához, és végeredményben, ami a lényeg, letörhetik az árakat.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a fogyasztóvédelem szakmai irányítását végző igazságügyi tárca és a nemzeti versenyhatóság céljai azonosak: 

mielőbb le kell törni az inflációt, amihez összehangolt lépésekre van szükség.

Varga Judit a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az infláció letörése, a családok és a gazdaság megvédése érdekében azért dolgoznak, hogy tovább erősítsék és kiszélesítsék a fogyasztóvédelem szerepét. A célzott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket húsvét után is folytatják. 

A célunk az, hogy a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekében kiszűrjük azokat, akik trükközni próbálnak az árstopos árukörrel, illetve túláraznak egyes termékeket. Az igazságügyi tárca és a versenyhivatal mindenben együttműködik, ami a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekeit védi

– mondta Varga Judit. A megbeszélésen rámutatott arra is, hogy a lakosság, a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció.

Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét nem lepi meg, hogy elindult a verseny a vevőkért. Szerinte ez már sokkal korábban is indokolt lett volna. 

A nemzeti versenyhatóság, ahogy eddig, úgy ezután is minden rendelkezésre álló eszközét be fogja vetni azért, hogy a verseny tovább erősödjön. Ezt fokozhatja a fogyasztói árak összehasonlíthatósága, ami hosszabb távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot is. Szövetségeseinkkel azért dolgozunk, hogy az infláció az év végére egy számjegyűre csökkenjen Magyarországon

– mondta a versenyhivatal elnöke. Rigó Csaba Balázs hozzátette, hogy a versenyhivatal hamarosan társadalmi vitára bocsátja a tej- és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatról szóló jelentéstervezetet. A GVH szakértői azt vizsgálták, hogy a teljes értékláncban mely tényezők járulhattak hozzá az infláció fokozódásához, illetve szükséges-e valamilyen piaci beavatkozás a magyar fogyasztók és termelők védelme érdekében.

 

árfigyelő adatbázis Varga Judit infláció GVH
Kapcsolódó cikkek