Magyarországon a felnőtt lakosság már több mint negyedének van hitelkártyája és további 4 százalékra tehető azoknak az aránya, akik most tervezik a beszerzését. Az OTP Bank közleménye szerint a vásárlások száma és értéke kisebb hullámzásokkal folyamatosan növekszik, miközben a hitelkártyabirtokosok egyre tudatosabban keresik és használják ki ezzel a fizetőeszközzel járó előnyöket. A bank szerint a hitelkártya használatával kapcsolatos félelmek, aggodalmak hátterében sok esetben az ismerethiány áll.

Close,Up,Of,Woman,Hand,Holding,Credit,Card
Fotó: dean bertoncelj

A hitelkártyával rendelkezők 43 százaléka tudatosan keresi, követi a vásárlások után járó exkluzív pénzvisszatérítési lehetőségeket, akciókat, a többségük azonban hajlamos erről megfeledkezni vagy nem is tud róla, így nem él a felkínált előnyökkel. Mindez arra utal, hogy a válaszadók többsége, de még fizetőeszközt használók egy része sem ismeri minden részletében a hitelkártya használattal járó lehetőségeket. 

A kutatás alapján a résztvevők legnagyobb félelme a hitelkártya kapcsán a magas kamat (amelyet gyakran a THM-mel tévesztenek össze), 29 százalékuk osztja ezt a véleményt.

Azt már sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy a hitelkártya használat csak abban az esetben jár kamatterheléssel, ha kézpénzt vesz fel a kártyabirtokos illetve tartozását nem teljes egészében, avagy nem határidőig fizeti vissza. A válaszadók negyede pedig attól tart, hogy hajlamossá válna többet költeni, mint amennyit megengedhetne magának, így könnyen adósságcsapdába kerülhet.

Helyettünk ügyel a saját költségvetésünkre – ezek az alkalmazások segíthetnek

Ki hogyan spórol? – a legjobb kiadás-bevétel tervező applikációk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves bontásban teszi közzé jelentését a hazai kibocsátású hitelkártyákkal itthon és külföldön lebonyolított tranzakciókról. A legfrissebb, 2022 utolsó három hónapjának adatait összegző beszámoló szerint a tavalyi első negyedévhez viszonyítva jelentősen nőtt a forgalom. A belföldi és a külföldi fizetések összesített száma 29 millióról 34,6 millióra, értéke pedig 252 milliárd forintról 333 milliárdra emelkedett.

Az OTP Bank összegzése szerint a magas hatására idén januárban és februárban jelentősen, 35 százalékkal megugrottak a hitelkártyás költések a megelőző év azonos időszakához képest. Abban nincs változás, hogy 2022-höz hasonlóan 2023-ban is az élelmiszerboltokban fizettek a legtöbben hitelkártyával. A költések átlagos összege azonban emelkedett, tavaly csak megközelítette, idén viszont meghaladta a 9 ezer forintot.