Az iskolai wifihálózatok kiépítésével és korszerűsítésével is foglalkozó Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) kedden projektzárót tartott, ahol bejelentették, hogy 5684 köznevelési és szakképzési intézmény másfél millió diákjához jut el a korszerű nagy sebességű internet.

A rendezvényen elmondták, hogy a digitális oktatási stratégia értelmében valamennyi köznevelési intézményben biztosítani kell a megfelelő internetes sávszélességet, illetve az osztálytermeket és a közösségi tereket lefedő, központilag menedzselt wifiszolgáltatást.

Internet,Wifi,Connection,Access,Hotspot
Internet Wifi Connection Access Hotspot
Fotó: Shutterstock

A KIFÜ elnöke, Spaller Endre elmondta, hogy az utóbbi tizenöt évben 110 sikeres projektet valósítottak meg összesen 495 milliárd forint értékben. A most befejezés előtt álló projekt 2013-ban indult 10 milliárd forintos támogatással, amely 21,55 milliárdra nőtt.

A szervezet infrastruktúra-fejlesztés projektirodáját vezető Nemesné Kanyó Anikó felidézte, hogy 

a kormány által elfogadott digitális oktatási stratégia a 100-500 fős intézményekben 100 megabit/s, az ennél nagyobb feladatellátási helyeken pedig legalább 1 gigabit/s sávszélesség biztosítását írja elő. 

2013-ban a hazai iskolákban az átlagos sávszélesség csupán 4,2 megabit/s volt, és igen nagy szórást mutatott az iskola mérete és elhelyezkedése szerint; 2014-ben a magyarországi iskolák kevesebb mint egyharmadában volt wifielérési lehetőség. A fejlesztés célkitűzése, hogy minden állami köznevelési és szakképzési intézmény nevelésre-oktatásra használt helyiségeiben biztosított legyen wifihozzáférés.

A Klebersberg Központ tankerületei által fenntartott köznevelési intézményekben, a szakképzési intézményekben, valamint a közép-magyarországi régióban található állami fenntartású oktatási intézményekben biztosítják majd a wifilefedettséget.

A KIFÜ a wifihálózat kiépítése mellett a sávszélességet is fejleszti, hiszen 

a kiépítési célt már 100 százalékban elérték 

az irodavezető szerint, aki elmondta azt is, hogy a sávszélesség növelése érdekében kapcsolatban állnak más, országos hálózatokat építő cégekkel is.

Szó esett az idén szeptember végén lezáruló projekt utáni időkről, azaz a folytatásról is, amit Kongó Krisztián elnökhelyettes meg is nevezett, ez lesz a Gigabit Magyarország 2030.