Hamarosan teljes egészében magyar tulajdonba kerül Dalmácia egyik legpatinásabb szállodakomplexuma, a Jelsa Resort. A Horvát Versenyhivatal döntése értelmében a vállalat tulajdonjogainak 16,5 százalékát eddig is birtokló, Budapesten bejegyzett Bohemian Financing Zrt. részvényenként 0,12 euróért megveheti a két üzemelő hotelből, egy üdülőtelepből és egy elhagyatott szállodaépületből álló komplexumot. 

 

Az 1911 óta folyamatosan működő üdülőhely korábban Vitézy Tamás és Kerekes László Attila érdekeltségéhez tartozott, majd ezt követően az utóbbi időben a horvát sajtó szerint olyan spekulánsok kezébe került, akik nem fejlesztették megfelelően. Ennek és a koronavírus-járvány okozta bevételkiesésnek a következtében a cég nemrég csődközeli állapotba került, és a tőzsdéről is kivezették. Jellinek Dánielék ekkor léptek színre, és tettek ajánlatot a részvényeseknek, amit mostanra a hatóságok is jóváhagytak. Magyarország hetedik leggazdagabb emberének sok munkája lesz a Hvar szigeti luxusszállóval, ha újra fel akarja virágoztatni. A sziget legértékesebb ingatlanja, az egykori Jadran szálló ugyanis évek óta üresen áll.

A füstbe ment üzlet

Az Indotek csoport azzal várt ismertté Horvátországban, hogy korábban majdnem megvásárolta az adriai ország legnagyobb vállalatát, az Agrokor konszern utódjának számító Fortenovát. Az évi csaknem 4 milliárd eurós forgalmat lebonyolító, 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég eladása az utolsó pillanatban meghiúsult, az orosz Sberbank ugyanis inkább egy arab üzletembernek adta volna el a horvát vagyonát. 

A közel-keleti vásárló nem felet meg Zágrábnak, ezért a stratégiai vállalat még mindig az oroszoké. A tengerparti szálloda felvásárlása előtt már 

nincsenek adminisztratív akadályok, ezért néhány napon belül megtörténhet az akvizíció. 

Eztán teljes egészébe magyar tulajdonba kerül Hvar szigetének legjelentősebb szállodakomplexuma, amely fénykorában évente több mint százezer vendéget fogadott.