A háborús idők ellenére az elmúlt 30 évben még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma hazánkban, mint idén májusban. Az év ötödik hónapjában mindössze 228 600 fő szerepelt a nyilvántartásban, ami új történelmi mélypont – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból.

Budapest, 2023. május 24.Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára felszólal a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 24-én.
Czomba Sándor szerint a gazdaságvédelmi intézkedések működnek, az tetőzött és mérséklődésnek indult, az álláskeresők létszáma tovább csökkent.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A szervezet közleménye emlékeztetett, hogy az eddigi legkedvezőbb adat 2021 júniusában volt, amelyet az idén májusi kétezer fővel javított tovább. 2010 elejéhez képest pedig több mint 430 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a héten úgy nyilatkozott, hogy a kormány célja megvédeni a családokat és a munkahelyeket, kivédeni a recessziót és letörni az inflációt.

A gazdaságvédelmi intézkedések működnek, az infláció tetőzött és mérséklődésnek indult, az álláskeresők létszáma tovább csökkent

– emelte ki az államtitkár.

Ismertette azt is, hogy a tavaly decemberben indított Vállalkozások munkaerő-támogatása és munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatások program keretében eddig már több mint 20 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, 20 milliárd forint értékben. A programok érdemben segítik elő a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését, mára már több mint 16 ezren helyezkedtek el a támogatási programok segítségével.

Czomba: történelmi mélyponton a regisztrált álláskeresők száma

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a kormány célja, hogy 2030-ra 500 ezerrel növelje a foglalkoztatottak számát.