Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth rádióban, amelyben egyebek között arról is beszélt, hogy a nagy élelmiszerláncok, a multik árspekulánsként viselkednek, hiszen olyan körülmények között is emelik az árakat, amikor annak semmifajta alapja nincs.

Karnok Csaba
20220412 Szeged Nőtt a magyar élelmiszerek aránya a boltok polcain.Képen: Cédrus príma áruház.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) 20220412 Szeged 

Nőtt a magyar élelmiszerek aránya a boltok polcain.

Képen: Cédrus príma áruház.

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Egyértelműen látni most, és ez így volt korábban is, hogy ezek a cégek tulajdonképpen addig mennek el, amíg csak tudnak, amíg szabad

– nyilatkozta pénteken a Magyar Nemzetnek Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója. A szakértő emlékeztetett, hogy a rendszerváltoztatás után a hazai élelmiszeripar és kiskereskedelem vállalatait felvásárolták a privatizáció során a külföldi társaságok. Majd szépen ezeknek a cégeknek egy jelentős részét be is zárták.

Pásztor hozzátette azt is, hogy a magyarországi piacon a nagy nemzetközi láncok koncentráltan működnek, emiatt nem is alakult ki egészséges verseny közöttük, kis túlzással azt csinálnak, amit akarnak. A fogyasztóknak így nincs érdemi döntéshelyzetük.

A szakértő szerint a kormány helyesen tette, hogy lépett, a kötelező akciózás bevezetése és az online árfigyelő rendszer is eredményesen működik, ezáltal rákényszeríti a cégeket az egyes termékek árának mérséklésére.

Lebuktatta az árfigyelő a kiskerláncokat: hiába más a márka, több termék ára szinte fillérre ugyanannyi

Több termék szinte pontosan ugyanannyiba kerül az egyes kiskereskedelmi láncoknál a július elsején elindított online árfigyelő adatbázis tanulsága szerint, ami Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint egyáltalán nem meglepő, kezdettől foga ezt várták. Mint mondta, ez az eddigi leghatékonyabb kormányzati intézkedés, amely az letörését szolgálja.