Magyar gazdaság

Matolcsyék egy újabb apró lépést tehetnek az egy számjegyű kamatok felé

Tovább csökkentheti az egynapos betéti eszköz kamatát a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely kedden ismét kamatdöntő ülést tart. Nagy meglepetésre az elemzők nem számítanak, ám a forint volatilitása a héten szinte biztosan fennmarad.

„Várakozásaink szerint az elmúlt két üléshez hasonlóan 100 bázisponttal csökkenhet az egynapos betéti eszköz kamata és a kamatfolyosó felső széle. Ennél nagyobb lépés meglepetést jelentene, amelyet a piacok biztosan nem díjaznának” mondta a Világgazdaságnak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szakmai vezetője. A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kedden, egy hónap után ismét kamatdöntő ülést tart, ahol várhatóan folytatódik a május óta tartó normalizáció, így sorban harmadjára csökkenhet az irányadó ráta, amely most 15 százalékra módosulhat. A 13 százalékos alapkamathoz a piaci várakozások és a jegybank eddigi kommunikációja alapján szinte biztosan nem nyúlnak hozzá.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Molnár Dániel szerint, mivel a jegybank megpróbálja majd elkerülni a meglepetéseket, vélhetően nem változik majd az eddigi szigorú hangnem sem. 

Alapesetben szeptemberre várja a két kamatszint összeolvadását, kérdés viszont, hogy azt követően azonnal vagy szünettel kezdi meg a jegybank az alapkamat-csökkentéseket. 

Szerinte most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy novemberben mérséklődik először az alapkamat, majd a decemberi döntést követően 11 százalékon állhat az év végén. Jövőre ugyanakkor lassulhat a kamatcsökkentések üteme, így 2024 végére kedvező esetben 6 százalékra mérséklődhet a kamat.

Ugyancsak 100 bázispontos csökkenést vár Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, aki szerint nincs esély arra, hogy ennél nagyobb ütemű legyen a kamatvágás, mivel az elbizonytalanítaná a befektetőket, és várhatóan nagyobb forintgyengülési hullámot indítana el, ezt pedig a jegybank mindenképpen szeretné elkerülni. 

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami leginkább befolyásolja most az MNB döntését, azt mondta: egyrészt a külső környezet (a globális befektetői hangulat, a feltörekvő piacok kockázati megítélése, a földgáz világpiaci ára), másrészt a hazai alakulása. Az elmúlt időszakban mind a külső, mind a belső tényezőkben javulás mutatkozott.

Várakozásunk szerint az éves bázison számított infláció 18 százalék körüli lehet júliusban. A javulás elsősorban a bázis emelkedésének tudható be, de mindenképpen örömteli, hogy a havi bázisú infláció jelentősen lelassult

emelte ki az elemző, aki arra számít, hogy a forint árfolyamának volatilitása a héten mindenképpen fennmaradhat, ugyanis az MNB-ülést követően, szerdán az amerikai jegybank, majd csütörtökön az Európai Központi Bank is kamatdöntő ülést tart. Ezt követően azonban némi megnyugvás jöhet. „Összességében arra számítunk, hogy a kamatkülönbözet fokozatos csökkenése miatt az év végéig a gyengébb oldal felé mozoghat a forint, így 380–390 között lehet az euróárfolyam. A gyengülést nagyobb hullámok tarkíthatják mindkét irányba, a július elején látottakhoz hasonlóan” – húzta alá Varga Zoltán.

Itt a megfejtés a forint gyengülésére, az MNB-hez van köze, és akad más is

Visszatérhet rövid távon 380 alá az euró-forint az elemzők szerint, mert még mindig tetemes a kamatelőny. Későbbre valószínűsíthető a trendszerű forintgyengülés, ha jön egyáltalán.

 

 

alapkamat kamatfolyosó Magyar Nemzeti Bank irányadó ráta
Kapcsolódó cikkek