Már egy ideje tudni lehetett, hogy július elsejétől bővül az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek tárháza. A köznapi szóhasználatba lassacskán belopakodó cashback (a jogalkotó viszont már készpénzátvételként használja) kifejezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a boltokban, hipermarketekben a kártyás fizetéskor, ingyenesen, bizonyos összegű készpénzt is fel lehet venni. Ez a limit 40 ezer forint, amelyet – havi kétszeri alkalomra bontva – akkor vehet fel a vevő, amikor a pénztárban bankkártyával fizet. 

Cropped,Close,Up,Woman,Hand,Arm,Shopping,At,Supermaket,Put
A kasszánál megvásárolt termékek árán felül a kért készpénz összegét vonják majd le a kártyáról. Fotó: Shutterstock

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az erre alkalmas bolti pénztárakban fizetéskor a bankkártya birtokosának előre jeleznie kell, hogy készpénzt is szeretne felvenni. 

Ezt követően a kasszánál megvásárolt termékek árán felül a kért készpénz összegét vonják majd le a kártyáról, a bankjegyeket pedig kézhez kapja a vevő.

Nem kötelező, saját döntés kérdése

A boltok önként dönthetnek arról, hogy csatlakoznak-e a cashback rendszerhez, de négy nappal az új szolgáltatás bevezetése után nem igazán lehet tudni, hogy mely üzletekben, bolthálózatokban érhető el vagy lesz rövidesen elérhető a lehetőség. A szolgáltatás egyébként nem új, bár amíg működött, nem is verték nagy dobra a Penny Market áruházai és az OTP Bank. A díjazás ellenében nyújtott szolgáltatás az új, egységes jogszabály miatt szűnt meg. Egyébként az OTP-s bankkártyával rendelkező vásárlók legalább háromezer forintnyi áru vásárlása esetén 20 ezer forint készpénzt vehettek fel a Penny pénztáraiból akár többször is.

A vásárló számára kedvező cashback szolgáltatás eggyel több azon intézkedések közül, amelyek a digitalizáció fejlesztésének jegyében születnek. Ez a célja a Magyar Nemzeti Banknak és a hitelintézeteknek is.

„A lakosság készpénzigénye azonban jellemzően inkább a kisebb településeken nagyobb, ahol kevesebb szupermarket-hálózat veti meg a lábát. Pedig a készpénzfelvétel szóban forgó válfaját a nagy forgalmú, méretes kereskedelmi piaci szereplőknek érheti meg bevezetni” – hívta fel a figyelmet érdeklődésünkre az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György. A konkrét áruházláncra vonatkozó kérdésünkre csak annyit mondott: „A boltok, bolthálózatok, szuper- és hipermarketek mérlegelik a nem kötelező szolgáltatás bevezetésének lehetőségét, ám most más kötelező feladataik – például a bolti árfigyelő rendszer vagy éppen a kötelező akciózás – háttérbe szorítják a cashbacket.”

Smiling,Elderly,Couple,Paying,With,Cell,Phone,At,Supermarket,,Elderly
Készpénzátvételt csak azok kérhetnek, akik vásárolnak is a bankkártyáikkal az áruházban. Fotó: Shutterstock

A szakember szerint idővel biztosan lesznek olyan piaci szereplők, amelyek bevezetik a pénztárnál ingyenesen végrehajtható készpénzfelvételt, ám az ahhoz szükséges előkészületek időigényesek. „A kereskedőknek az a fontos, hogy van-e az új szolgáltatásnak reklámértéke. Generál-e a fejlesztés többletforgalmat? Ne felejtsük el – figyelmeztetett Vámos György –, hogy mostanában a kereskedelmi piac sok szereplője örül, ha a működési eredményét sikerül nullszaldós szinten tartani.”

A bankok már felkészültek

Több bank már hetekkel azt megelőzően, hogy a vonatkozó jogszabály megjelent volna a Magyar Közlönyben, kijelentette: a tervezett határidőre biztosítja majd a szolgáltatást. Így például a K&H Bank, az MBH Bank (korábban MKB és Takarékbank), a Raiffeisen Bank és az Erste Bank is.

Mivel a jogalkotó közvetlenül a szolgáltatás bevezetése előtt a készpénzátvétel szót kezdte alkalmazni a cashbackre, így a bankok is így fogalmazzák már meg a tudnivalókat a hirdetményeikben. „A készpénzátvétel egy olyan szolgáltatás, amelyet csak azok kérhetnek, akik vásárolnak is a bankkártyáikkal, és csak annál a kereskedőnél kérhetik ezt, ahol erre a logó felhívja a figyelmet” – foglalta össze pénzügyi definícióként az új szolgáltatás lényegét Gergely Péter, a BiztosDöntés vezető tanácsadója. 

Ezzel a változással egy banki ügyfél számára 190 ezres az ingyenes készpénzfelvételi keret havonta. 

A 40 ezer forint mellett ugyanis megmarad a másik ingyenes készpénzfelvételi megoldás, amelynek keretében havi két alkalommal összesen 150 ezer forintot vehetnek fel a bankolók ATM-ből. Az utóbbihoz nyilatkozat kitöltése szükséges a számlavezető banknál, ami sokszor a mobilbankon keresztül egyszerűen megoldható.

A kis települések kis boltjainál lehet kiemelten hasznos 

A kereskedők csatlakozását tekintve azonban már óvatosabban fogalmaz a szakember: „A nagy áruházláncoknál vélhetően nem vezetik be azonnal a szolgáltatást, mert a kasszasorok szoftvereit évente egy-két alkalommal frissítik, csak ekkor bővíthetik új lehetőségekkel. A kisebb boltok pedig – az eddigi sajtóhírek szerint – nem várják tárt karokkal a vásárlókat, akik elviszik a készpénzkészletük egy részét, noha elsőre nem tűnik rossz ötletnek. Idővel azonban biztos, hogy jelentkeznek a nagy cégek és a kis cégek is ezért a szolgáltatásért.”

Gergely Péter azért számít a kis cégekre is, mert az állam részben ingyenessé tette ezt a szolgáltatást minden banknál, így ezzel a kis településeken bezárt posták vagy bankösszevonások miatt megszűnt bankfiókok nyomába léphetnek az ottani kereskedők a helyi készpénzigények kielégítésében.

Vajon kik és hogyan használhatják a készpénzátvételt?

A vásárlás készpénzátvétellel szolgáltatást valószínűleg minden bank bevezeti most vagy később. Ennek díja bankonként eltérő lesz, de hiába a vásárlással egybekötve kéri az ügyfél a készpénzt, a készpénz összegére vonatkozó rész nem lesz ingyenes, csak az áruk ellenértéke. Ugyanakkor biztató, hogy több bank is ingyen vagy kedvezménnyel nyújtja ezt a szolgáltatást a saját ATM készpénzfelvételi díjhoz képest. A készpénzátvétel pontos díjáról az ügyfelek a bankoktól érdeklődhetnek. Amikor készpénzt vesz át valaki egy bolt pénztárában, akkor a bankkártya vásárlási limitjét használja, és nem a készpénzfelvételét, amiből még lehetnek félreértések. Főleg, ha ez a limit kicsire van állítva az ügyfél által.