Magyar gazdaság

Még egy beruházásra adott engedélyt a kormány – új libegő épülhet Magyarország egyik legszebb pontján

Az egyedülálló tokaji projekt terve évek óta ismert, de a háború közbeszólt, a kormány azonban most zöld lámpát adott a folytatásra: 2300 méter hosszúságú libegő épülhet, és a Kopasz-hegyi tévétorony is megújulhat.

Kormányhatározat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben a tokaji tévétorony és libegő fejlesztésével kapcsolatos intézkedésekről.

Tokaj, TV-torony
A tokaji tévéadó turisztikai hasznosításának látványterve, amely az új tokaji libegő végállomása is lenne.
Fotó: Wáberer György / Facebook

Ebben a kormány kinyilvánította a szándékát, hogy 

egyetért a Kopasz-hegyi tévétorony, valamint a zárt kabinos libegő projektek előkészítésével és megvalósításával.

Ezek tervezését a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. már meg is kezdte. A kabinet arról is döntött, hogy a beruházás előkészítője és megvalósítója 2023. szeptember 1-jétől az Építési és Közlekedési Minisztérium. Ezzel összefüggésben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt a feladatot kapta, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszterrel együttműködve gondoskodjon az átadás-átvételhez szükséges megállapodások megkötéséről és teendőiről. Erre nem sok idő maradt, a határidő ugyanis augusztus 31.

Mit kell tudni a tokaji libegőről?

A projekt ötlete régebbről ismert: része a kormány által 2020-ban elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Programnak. Sőt, még 2022 elején a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. közbeszerzést is kiírt. Ebből lehet tudni, hogy egy Magyarországon egyedülálló, zárt kabinos, négy évszakos libegő épülhet meg, 2300 méter hosszú, változatos domborzati adottságokkal rendelkező nyomvonalon közlekedik majd. Az indulási rész a Fesztiválkatlanban lesz, az érkezési pedig a Kopasz-hegyi tévétoronynál. Ez már csak azért is felújításra szorul, mert az 1960-as években épült torony kifejezetten népszerű kirándulóhely még úgy is, hogy korábban lezárták, és nem lehet látogatni. Az épületnek új funkciót adnának, és kiállítóteret, kiszolgálóegységeket alakítanának ki benne, illetve 

egy ötven méter magas panorámaliftet is beüzemelnének.

Ezenkívül a Fesztiválkatlanban, a libegő kiindulási pontját is modernizálnák: itt a tervek szerint egy 600 négyzetméteres, többszintes épület várná a látogatókat. Azt ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a libegő és a tévétorony ugyan párhuzamos fejlesztések, de különállóan futnak, hiszen az utóbbi klasszikus magasépítési feladat, a libegő pedig vonalas létesítmény.

A tévétorony hasznosításának első ütemű startját még 2022-re tűzték ki, ez Wáberer György akkori Facebook-bejegyzéséből derült ki. A háború azonban közbeszólt, és lelassult a kivitelezés. Az tudható, hogy a libegő tervezési megbízását nettó 48,5 millió forintért a Hadas Építész Mérnöki és Művészeti Kft. nyerte el, a vonatkozó szerződést 2022 márciusában kötötték meg. Hogy a kivitelezés pontosan mennyibe kerülhet, az a kiviteli tervek alapján határozható meg. Mindenesetre tavaly tavasszal az a becslés látott napvilágot, hogy a libegő kialakítása megközelítőleg 2,5–3 milliárd forint lehet. 

Csakhogy ez a számítás az akkori árakból indult ki, azóta nyilvánvalóan mind az építőipari, mind az építőanyag-piaci árak kilőttek, nem beszélve a munkaerőköltségekről és az általános inflációról. Vagyis a bekerülés jelen állás szerint ennél jóval több lehet.

Megállhat idén az építőanyagok drágulása – kivétel a cement és ami belőle készül

A cement és a cementalapú építőanyagok kivételével a legfontosabb termékek ára idén már csak stagnál vagy kismértékben emelkedik a gyártói várakozások szerint. A korábbi árakat azonban sehol sem látjuk már viszont, az elmúlt két évben átlagosan 50 százalékkal drágultak az építőanyagok. Az uniós szintet meghaladó áremelkedést az erős importfüggőség is táplálta.

 

tv torony tokaj kormány libegő beruházás
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek