Magyar gazdaság

Még jobban figyel az árfigyelő: a héten érkezik a bevásárlólista-funkció

A júliusban elindított rendszer hamarosan új, speciális funkciót kap. Az árfigyelő célja az infláció mielőbbi letörése.

A Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert, amely 62 élelmiszer-termékcsoport esetében teszi lehetővé a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását, fokozva a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium adatai szerint az árfigyelő hatékonyságát jól mutatja, hogy a 62 termékkategóriából 50 termékkategóriában átlagosan 6,9 százalékkal csökkentek az átlagárak a rendszer indulása óta.

20230801 KaposvárVége az élelmiszer árstopoknak.Fotó: Lang Róbert LRSomogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az online platform népszerűségét a látogatottsági adatok is alátámasztják, ugyanis az indulás óta a látogatók száma már megközelíti az 1,1 milliót. A tárca a közelmúltban bejelentette, hogy az előzetes terveknek megfelelően és a felhasználói visszajelzések figyelembevételével újabb felhasználóbarát funkciókkal bővül az árfigyelő rendszer,

többek között egy többfunkciós, szabadon összeállítható bevásárlólista segíti majd a fogyasztókat a vásárlási döntéseik meghozatalában.

A GFM közleménye szerint az új funkció élesítésére ezen a héten kerül majd sor, így már nem kell sokat várni arra, hogy a továbbfejlesztett online árfigyelő rendszert élvezhessük.

 

átlagár árfigyelő rendszer élelmiszer infláció összehasonlítás
Kapcsolódó cikkek