Magyar gazdaság

Ha nem járt még üvegúton, Orosháza felé menjen

Különleges út épült Orosháza külterületén, amilyen Magyarországon eddig még nem volt. Az üvegút egy fejlődő üvegipari cég, a RE-Glass Kft. telephelyéhez vezet.

Olyan út épült Orosháza külterületén, stílusosan egy fejlődő üvegipari vállalat telephelyéhez, amilyen Magyarországon eddig még nem volt. Az 1,3 kilométeres szakasz abban különleges, hogy negyedrészben üvegből készült – adta hírül a Békés vármegyei Beol hírportál.

beol oroshaza
Fotó: Nagy Kristóf

A kezdetben 18, ma 60 munkavállalót alkalmazó Re-Glass Kft. üzeméhez vezető bekötőút korábban olyan rossz állapotba került, hogy már folytonos kátyúzással se lehetett használhatóvá tenni, ezért azt kérték az út tulajdonosától, a helyi önkormányzattal, hogy engedélyezze a felújítását.   

Ez meg is történt, az új út elkészült, amit kedden délután elégedetten együtt nyugtázhatott Dávid Zoltán polgármester és a RE-Glass Kft. ügyvezető igazgatója, Aszódi Ferenc. Az utat használó kamionok, mezőgazdasági járművek, motorosok és kerékpárosok mostantól csillogó felületű burkolaton haladhatnak.

Ezen az úton naponta 25-30 kamion halad át oda-vissza, 40 tonnás terheléssel. A Magyarországon eddig még nem használt alapanyagú, üvegaszfalt út előnye, hogy nem veszi fel a vizet és jó fagyálló képességű – mivel az üveg kemény, kopásállóbb is. 

Bízunk abban, hogy nagyon tartós és hosszan tartó, minőségét megőrző beruházást valósítottunk meg az önkormányzat segítségével

– nyilatkozta a cég ügyvezetője. 

A beruházást közösen valósította meg a vállalat és az önkormányzat: a 43 millió forintos költséghez a város 10 millió forinttal járult hozzá.

Az üvegaszfaltot Amerikában, Alaszkában már használják, Magyarországon újdonság. A cégnek a profiljából is következik, hogy rátalált erre a technológiára: 25 éve üvegfeldolgozással foglalkoznak, gyűjtenek minden típusú üveghulladékot az öblösüvegtől a síküvegeken és a szélvédőkön keresztül a napelemekig. Az út felújításához a saját maguk előállította törtüveget használták.

 

 

 

üvegaszfalt útfelújítás Orosháza
Kapcsolódó cikkek