Magyar gazdaság

Közzétették nyolc borvidék szőlőárprognózisát

Szőlőárprognózist tett közzé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Több borvidék, például a szekszárdi és a tolnai nem hirdette meg az árprognózisát.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a honlapján tette közzé nyolc borvidék szőlőárprognózisát, ami a várható átlagárakat jelenti. Több borvidék – így a szekszárdi és a tolnai is – nem hirdette meg az árprognózisát.

20230905 EgerDr. Novák István, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem delegált általános rektorhelyettese Isten áldását kéri a szőlőtermésre az intézmény kőlyuktetői szőlőültetvényén.Fotó: Huszár Márk HM  Heves Megyei Hírlap
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az egyes ügyletek során alkalmazott árakat még számos egyedi tényező (többek között a szőlő minősége, a termőhely, a két fél üzleti kapcsolatának sajátosságai) befolyásolja

– írja a TEOL. A borszőlőárak tényleges alakulása a borpiaci kereslettől is függ, mivel a borászatok az előállítandó bor minősége és célpiaca szerint eltérő igényekkel jelenhetnek meg a szőlőpiacon.

A szőlőárprognózissal nem rendelkező borvidékeken a piacszervezési intézkedés hatálya alá tartozó ügyletek során a felek csak szerződéses jogviszony keretében értékesíthetik és vásárolhatják a borszőlőt – áll a közleményben. A lap négy borvidéket választott ki azok közül, amelyek szőlőárprognózist tettek közzé, ezek a pécsi, a móri, a kunsági és a Balaton-felvidéki borvidékek, és ugyanannak a szőlőfajtának az árait hasonlította össze. 

A pécsi borvidéken a kékfrankos nettó ára 200 forint kilónként, a chardonnay-é 200, az olasz rizlingé 200 és a sauvignoné is 200 forint.

A móri borvidéken a chardonnay nettó ára 128 forint, a sauvignoné 124 forint. A kunsági borvidéken a kékfrankosért 103, a rizling fajtákért 112 forint a nettó árat ajánlanak. A Balaton-felvidéken a chardonnay-ért 150, a kékfrankosért 180, a sauvignon kilójáért 200 forint a nettó ár. 

Borítókép forrása: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

chardonnay borvidék szőlő
Kapcsolódó cikkek