Igor Matovic, az OĽaNO vezetője ismét Richard Sulík (SaS) volt gazdasági minisztert támadta, ugyanis szerinte a mindenkori legnagyobb külföldi befektetéstől esett el miatta az ország, amikor nem Szlovákiában telepedett le a kínai CATL akkumulátorgyár–  írja Bumm.sk. Szeptember 30-án északi szomszédunknál előrehozott választásokat tartanak, amelynek Robert Fico a legnagobb esélyese. A kampányhajrában egészen elképesztő dolgok történnek.

Summit Of Visegrad Group In Krakow, Poland
Igor Matovic. Fotó: Beata Zawrzel / AFP

Az exkormányfő szerint Sulík szabotázst követett el azzal, hogy nem küldött a cégnek beruházási ajánlatot, ezért a kínai elektromosautó-akkumulátorokat gyártó vállalat Magyarországon telepedett le.

Matovic azt állítja, Sulík nem tájékoztatta a kínai beruházási szándékról Eduard Heger akkori kormányfőt és a kormánykoalíciós partnereket. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök megerősítette, jelen volt, amikor Matovic a szemére vetette Sulíknak a beruházás meghiúsulását.

Hozzátette,mintegy kilencezer munkahely létrehozásáról volt szó, de a gazdasági minisztérium nem tartotta reálisnak ezt a számot, ezért nem reagált az ajánlatra. Matovic szerint Sulík miatt majdnem meghiúsult a Volkswagen autógyár letelepedése is.

A kínai CATL 2022 augusztusában jelentette be, hogy Magyarországon építi fel Németország után a második gyárát, a beruházás meghiúsulása miatt egyből vita robbant ki a két politikus között, mivel Matovic szerint Magyarország elszáguld Szlovákia mellett. A mostani kampány legemlékezetesebb pillanata egyébként a volt miniszter nehéz kötődik, amikor egy rendezvényen páros lábbal mellbe rúgta Robert Kalinák egykori belügyminisztert.