Magyar gazdaság

Népszerű boltszűrő funkcióval bővült az árfigyelő

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint az online árfigyelő beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként létrejött árfigyelő rendszer már három hónapja támogatja az letörését. Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, mindeközben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban – írta szombati közleményében a tárca.

árfigyelő
Fotó: arfigyelo.hu

A kommünikében emlékeztettek rá, hogy az árfigyelő rendszer augusztus végén egy többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült, csütörtök óta pedig a fogyasztóknak már arra is van lehetőségük, hogy a vizuális térképes boltszűrő funkcióval a közvetlen környezetükben található boltokat a térképre helyezve lássák, és az ezekben a boltokban kapható termékek aktuális napi árait összehasonlíthassák.

A kedvenc boltok beállítása funkciónak köszönhetően a vásárlók kiválaszthatják kedvenc üzleteiket, és az ott megvásárolható termékek alapján állíthatják össze bevásárlólistájukat.

A minisztérium tájékoztatása szerint az online árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy az indulása óta a 62 termékkategóriából 56 termékkategóriában, átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az árak. A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A platform indulásához képest több élelmiszer ára 15 százalékot meghaladó mértékben csökkent,

többek között a lisztek, a margarin és a spagetti ára is. A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8-9 százalékkal lettek olcsóbbak. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 12 százalékkal. A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök pedig közel 8 százalékkal kevesebbe kerülnek, egyes zöldségek ára pedig több mint 20 százalékkal csökkent.

Az elmúlt héten az átlagárak 31 termékkategóriában tovább mérséklődtek. A legnagyobb mértékben a sertészsír ára csökkent, mintegy 8 százalékkal. A húsok közül a héten a sertéscomb ára közel 7 százalékkal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük a finomliszt, az alma, a kefir és a banán is legalább 5 százalékkal olcsóbb lett.

A GFM közleménye ismertette a platform látogatottsági adatait is. Az árfigyelőnek eddig már több mint 1,25 millió látogatója volt, illetve az új felhasználóbarát funkcióknak köszönhetően a látogatók egyre több időt töltenek el az oldalon. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 715 ezret, az elmúlt héten a legtöbbször a csirkemell, tej, cukor, tojás és burgonya szóra kerestek rá az érdeklődők.

Döntött a kormány: december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást

Az aránytalan gazdagodás további elkerülése miatt a kabinet ezt a határidőt először június 30-ig, ezt követően szeptember 30-ig, a mostani döntésével pedig december 31-ig kitolta. Emellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben a korábban árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

 

platform árfigyelő rendszer összehasonlíthatóság élelmiszer
Kapcsolódó cikkek