Magyar gazdaság

Forró téma Szekszárdon: keresik, ki fejezze be az uszodát

Új kivitelezőt keresnek a beruházáshoz. A szekszárdi sportuszoda építése állami beruházás lesz.

A héten jelent meg a hír, hogy folytatódhat Szekszárdon az uszoda építése. Az Építési és Közlekedési Minisztérium kiírta a létesítmény tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, még idén sor kerülhet az épületet befejező vállalkozó kiválasztására, és folytatódhatnak a munkálatok – írta meg szerdán a Teol.

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

A Tolna vármegyei hírportál emlékeztetett, hogy az uszoda építése már évek óta forró téma Szekszárdon. Már abban vita volt, hogy 2015-ben valóban be kellett-e zárni az 1970-es években épült uszodát, amelyet egy ideiglenesen lefedett medence, majd az egyetem tanmedencéje pótol. Később megkezdődött az új uszoda építése is.

A szerződés alapján a sportuszodát az Aquaplus Kft. építette volna nettó 2,3 milliárd forintért.

A tervek szerint egy háromszintes épületben egy 33 méteres nagymedencét és egy 16 méteres tanmedencét, valamint büfét, szaunákat, orvosi szobákat és parkolókat is kapott volna a komplexum.

Az uszoda építését egyszer már elkezdték

A munka először elkezdődött, folyt, majd meg-megállt, közbejöttek akadályok, a koronavírus-járvány, a közgyűlésen belüli ellentétek, rendőrségi feljelentés, igazgatócserék, szakértői felmérések, és persze az áremelkedés is. Végül tavaly júliusban a képviselő-testület döntött a beruházás építési szerződésének közös megegyezéssel történő felbontásáról.

Végül tavaly novemberben Lázár János egy sajtótájékoztatón kijelentette: javasolni fogja, hogy a munkát állami beruházásként folytassák, és 2024 tavaszára elkészülhessen az uszoda. Idén szeptemberben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) mindent megtesz azért, hogy az eddigi lemaradást, amennyire lehet, behozzák, és a lehető leghamarabb elkészüljön a létesítmény.

Ez meg is történt, szeptember végén az ÉKM kiadta az MVP-Szekszárd Uszoda tervezése és kivitelezése című ajánlati-részvételi felhívást. Eszerint a nyertes vállalkozó feladata a meglévő épület állapotfelmérése, a meglévő tervek felülvizsgálata, a befejezéshez szükséges kiviteli tervek, költségvetés és teljes körű megvalósítási dokumentáció készítése, valamint a sportuszoda építésének teljes befejezése. A részvételi pályázatokat november 16-án délelőtt tíz óráig lehet benyújtani a tárcánál.

 

Lázár János sportuszoda létesítmény Szekszárd medence
Kapcsolódó cikkek