Magyar gazdaság

Több helyen még akadozik a hulladékká vált gumiabroncsok leadása

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat. Az átállás az új rendszerre nem megy gördülékenyen.

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős Mohu Mol Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – jelentette be még korábban Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleménye szerint.

Irregular,Tire,Wear,,,Damaged,Black,Tire,Of,Side,Wear
Fotó: Shutterstock

Az államtitkár emlékeztetett, hogy júliustól az országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer, és ezzel együtt az elvárásainak megfelelően bevezetésre került a gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért.

A rendszer azonban még nem működik gördülékenyen. A Boon.hu megkereste Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye illetékes üzemeltetőit, akik elmondták a vármegyei portálnak, hogy még egy kis türelmet kérnek a lakosságtól, mert több engedély beszerzése még folyamatban van, és a részletszabályozás kidolgozása is zajlik még. Ugyanezt erősítette meg a Mirehu Nonprofit Kft. is, amely kiemelte, hogy minden változásról tájékoztatja a lakosságot.

A gumiabroncsokból származó hulladék súlyos környezeti problémát okozhat, mivel a gumi nem bomlik le könnyen vagy gyorsan, ezért veszélyes hulladéknak minősül.

 

Raisz Anikó államtitkár gumiabroncs hulladék
Kapcsolódó cikkek