Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben nyílik lehetőség a méh jóindulatú daganata, a mióma rádiófrekvenciás technikával, műtét nélkül történő eltávolítására – jelentették be kedden Budapesten.

Képalkotó módszerrel vezérelve tudja az orvos eljuttatni a tűt a gyógyítani kívánt részhez a mióma RFA során.
Fotó: PremierMed

Az innováció jelentősége, hogy a beavatkozás csak minimálisan terheli meg a szervezetet, akár altatás nélkül is elvégezhető, és még a méh is megmenthető hegek nélkül.

Fontos, hogy 

a beavatkozás nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét sem. 

A Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézetben alkalmazzák az új technológiát, és oktatják is a magyarországi és külföldi orvosoknak, orvostanhallgatóknak. Várakozások szerint az innovatív eljárás hamar elterjed majd a hazai egészségügyben, és kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat. 

Magyarországon 

  • évente 13 ezer méheltávolítás történik, ebből
  • 25 százalékában rosszindulatú, 
  • 75 százalékban jóindulatú daganatok, zömében mióma miatt.

A mióma kezelésében az új méhmegtartó eljárás kiemelt fontosságú – érzékeltette az eljárás jelentőségét Novák Zoltán szülész-nőgyógyász és nőgyógyászati daganatsebész, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke. 

Mellrák: harmadával nőtt az ötven év alatti daganatos betegek száma

Évente körülbelül kétezer nő hal meg mellrákban Magyarországon, nem függetlenül attól, hogy az ingyenes szűrésekre sem megy el az érintettek 30 százaléka. Egyre több ötven év alattit és még fiatalabbat érint az emlődaganatos megbetegedés, ezért várható, hogy negyvenötről negyven évre csökkentik az ingyenes szűrési korhatárt Magyarországon.

A szakember elmondta: a miómák a reproduktív korú nők 20–50 százalékánál előfordulnak. Sok nőnek nincsenek tünetei, de a miómák okozhatnak komoly és kellemetlen tüneteket, és a meddőségben is lehet szerepük. 

Válogatott esetekben ideális az új technika, amely az eddig alkalmazott módszerek alternatívája lehet, mert a méhet nem kell eltávolítani, és a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli. Tudni kell, hogy ez a típusú kezelés öt centinél nem nagyobb mióma esetén javasolt elsősorban, és azt is, hogy a mióma nem teljesen tűnik el, csak a mérete csökken, az általa okozott panaszok jellemzően elmúlnak. 

Vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket.
Fotó: PremierMed

A miómakezelés sokrétű, vannak gyógyszerek, amelyek a tüneteket szüntetik meg, a műtéti, illetve az alternatív eljárások pedig az okot. Azokban az esetekben, 

amikor a mióma mérete nem csökken olyan mértékben, hogy a panaszokat megszüntesse, a rádiófrekvenciás abláció jó alternatíva lehet egy esetleges méheltávolítás helyett

– hangsúlyozta Harmat Zoltán, a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézet radiológus főorvosa, regionális radiológus szakfelügyelő főorvos. 

Kiemelte, hogy a radiológiának ez az ága az elmúlt időszakban rendkívül sokat fejlődött, és már külön szakma a gyógyításban. 

A fejlesztésre több mint 100 millió forintot ruházott be a Premier Med Egészségügyi, Oktató- és Kutatóintézet.

Harmat szerint az innovatív beavatkozásokat alkalmazni tudó orvosok számának bővülnie kell, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy az állami szakorvosképzésbe is bekapcsolódnak, segítve a radiológusok számának növelését. 

Gyorsan elterjedhet a hazai egészségügyben az új eljárás, amelyet nem csak belföldről, de a régióból is egyre több beteg vehet majd igénybe. A kezelési eljárások innovációja nemzetgazdasági szinten is az egészségügyi kiadások jelentős csökkenésével jár. 

A betegállományban töltött napok száma mérsékelt, az utókezelésre fordított összeg minimális, és a nyitott műtéthez hasonló szövődményekkel és azok kezelésének költségével sem kell számolni – összegezte Riesz Zsófia, a kutatóintézet stratégiai és kommunikációs igazgatója.