A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén elindította az árfigyelő rendszert , amely közel négy hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett letörését – írja összegzésében a Magyar Nemzet

Budaörs, 2023. július 12.Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.MTI/Lakatos Péter
Az oldalt elindulása óta már több mint 1,3 millióan látogatták meg.
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Cikkükben kiemelik, hogy a platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, miközben fokozza a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között.

Az árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a 62 termékkategóriából 52 esetében, átlagosan 6,6 százalékkal csökkentek az átlagárak.

A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése közel 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve több mint 1,6 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatással járhatott a statisztikai hivatal inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. 

A platform indulásához képest a tojás közel 23 százalékkal kerül kevesebbe, de emellett a lisztek, a spagetti és a margarin ára is 20 százalék körüli mértékben csökkent, a kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8-9 százalékkal lettek olcsóbbak.

https://arfigyelo.gvh.hu/
árfigyelő, árak, bolt, áru, zöldség, gyümölcs, sajt
 

A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 14 százalékkal, ugyanakkor a csirkecomb és csirkeszárny is mintegy 9 százalékkal olcsóbb, mint július elején volt.

A zöldségek átlagosan 13 százalékkal lettek olcsóbbak, de sok zöldség (kelkáposzta, fejes káposzta, fokhagyma, zöldpaprika, vöröshagyma, sárgarépa) ára több mint 15-20 százalékkal csökkent, a gyümölcsök ára átlagosan 7-tel.

A megfigyelt élelmiszerek árát lejjebb vitte az árfigyelő

Az élelmiszer-inflációt három hónap alatt 1,5 százalékponttal szoríthatta le a versenyt ösztönző megoldás.

A minisztérium adataiból az is kiderült, az online platform népszerűségét bizonyítja, hogy az elindulása óta már több mint 1,3 millió látogatója volt. A szabad szavas keresések száma meghaladta a nyolcszázezret, amelyek során az elmúlt két hét során legtöbbször a csirkemell, cukor, sajt, tej és burgonya szavakra kerestek az árfigyelőt felkeresők.