A kormány 2024. április 1-jéig meghosszabbítja, egyben a vállalkozásokra is kiterjeszti a betéti kamatsapkát – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint egyes intézményi befektetők az és a magas effektív jegybanki kamat miatt olyan túlzó kockázatmentes hozamokat és jövedelmeket realizáltak, amelyek a jelenlegi piaci helyzetben indokolatlanok és igazságtalanok. 

Stack,Coin,On,Table
Fotó: Billion Photos

A kormány korábbi döntése értelmében 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett, látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.  

Az EKB szerint sérti az MNB függetlenségét a betéti kamatsapka

Ez az európai jegybank szerint az uniós alapszerződéssel is ellentétes lehet.

A kormány ezt a határidőt először 2023. június 30-ig, ezt követően 2023. szeptember 30-ig, majd 2023. december 31-ig meghosszabbította. A kormány szerdai ülésén részletesen áttekintette a pénzpiaci folyamatokat, ennek alapján két döntést hozott azzal a céllal, hogy továbbra is gátat szabjon a túlzó nyerészkedés megakadályozása érdekében, egyben hozzájáruljon az egészséges pénzügyi környezet fenntartásához és megerősítéséhez:  

  1. A kormány meghosszabbítja a betéti kamatsapka hatályát 2024. április 1-jéig, továbbá 
  2. a vállalkozásokra vonatkozóan is kiterjeszti a betéti kamatsapkát, összeghatár meghatározása nélkül. 

A kormány vállalása szerint 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a helyreállításának az éve. A betéti kamatsapka és kiterjesztése a vállalati szektorra azt a célt szolgálja, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne a számlákon parkoljanak, hanem kerüljenek be a gazdaság vérkeringésébe, körforgásába, és így érdemben segítsék a fejlesztéseket, a gazdasági növekedést. 

Gulyás: meghosszabbítjuk a kamatstopot, semmilyen uniós ügyben nem támogatjuk a közös döntést

A kormány meghosszabbította a kamatstopot, így a vállalkozások április 1-ig, míg a családok július elsejéig védelmet élvezhetnek - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.