Szerdán nyílt meg a Sencseni Kongresszusi és Kiállítási Központban a 25. China Hi-Tech Fair, Kína legnagyobb technológiai tematikájú kiállítása. Az innovációs kiállításon több mint negyven ország, köztük Ausztrália, Ausztria, Belgium, Kanada, Finnország, Franciaország, Németország és Magyarország, bemutatja újításait – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteki közleményében.

A kiállítás magyar pavilonját – amelyben többek között egy forradalmian új, mégis klasszikusan elegáns elektromos autó modellje is látható – Fábián Gergely ünnepélyes szalagátvágással nyitotta meg. A rendezvényhez társuló Magyar Fórumot megnyitó beszédében az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország a kínai üzleti befektetések első számú célpontja Közép-Európában. A keleti nyitás sikerét mutatja, hogy 2023-ban a külföldi tőkebefektetés (FDI) már több mint egyharmada (34 százaléka) érkezik hazánkba keleti országokból, miközben ez 2010-ben 10 százalék alatt volt. 

CHINA-GUANGDONG-SHENZHEN-HI-TECH FAIR-OPENING (CN)
A 25. China Hi-Tech Fair.
Fotó: AFP

Fábián Gergely kifejtette, hogy Magyarország most építi ki a teljes elektromos autógyártáshoz kapcsolódó ökoszisztémát, amelyben a keleti és nyugati cégek közösen állítanak elő elektromos motorokat, high-tech akkumulátorokat, napelemeket, elektromos töltőket és teljes autókat is. Felhívta a figyelmet arra, hogy 

a China Hi-Tech Fair szorosan követi az iparági trendeket, különös tekintettel az önvezető technológiákra és kereskedelmi alkalmazásaikra.

A kiállítás olyan ipari területekre koncentrál, mint a következő generációs informatikai technológia, környezetvédelem, új kijelzőtechnológiák és az okosvárosok. A rendezvényen a látogatók személyesen szemlélhetik meg a legújabb innovatív termékeket. A mesterséges intelligencia (MI) zónája az önvezető technológiákhoz, a mesterséges intelligencia algoritmusaihoz, az MI-alapú tartalomgeneráláshoz (AIGC), a 5G alkalmazásaihoz és az ipari ökoszisztémákhoz kapcsolódó technológiákat és termékeket mutat be. 

A látogatás keretében az államtitkár olyan kínai nagyvállalatokkal is kétoldalú egyeztetéseket folytatott, mint a ZTE, Bopu Tech, BGI, Honor és a Huawei. Az utóbbinál tett gyárlátogatása során lehetősége volt megtekinteni a Neumann Kiállítótermet, amely teljes képet ad a vállalati vertikális iparági megoldásairól, beleértve a közszolgáltatásokat, a közlekedést, az elektromos energiát, a bányászatot, a pénzügyeket és a gyártást. A Digitális Energetikai Innovációs és Élményközpontban pedig a zöld- és ígéretes jövő áll a fókuszban.